Angi søkeord

Ødem er en unaturlig hevelse på kroppen som ofte oppstår i benene eller føttene.

Ødem er en unaturlig hevelse på kroppen som ofte oppstår i benene eller føttene.

Ødem

Dersom det oppstår en unaturlig væskeansamling på kroppen kalles det ødem. Det finnes tre typer, alle er kroniske. Det betyr at de kan behandles, men ikke helbredes. De tre typene er venøst ødem, lymfeødem og lipødem. 

Annonse:

Venøse ødem

Hevelser på føttene eller ved anklene kalles venøse ødem. I venene finnes det små klaffer som hjelper til med å transportere blodet på riktig måte fra føttene og tilbake til hjertet. Om disse klaffene ikke fungerer som de skal, samles blodet i føttene, og det oppstår en hevelse. 

Lymfeødem

Når lymfevæske samles på ett sted på kroppen, fører det til en hevelse som kalles lymfeødem. Det vanligste er at hevelsen oppstår i en arm eller et bein, men også ansikt, hals og bryst kan være utsatt. Tilstanden kan være medfødt eller inntre i forbindelse med at lymfekjertlene er operert bort. Den lymfevæsken som skal transporteres rundt i kroppen får det vanskeligere med å passere fordi lymfekjertlene er skadet eller operert bort. Væsken hoper seg opp på ett og samme sted. Hevelsen består med andre ord av væskeansamling (”vann i kroppen”). 

Lipødem

Lipødem ligner lymfeødem, men opptrer symmetrisk. Hevelsen oppstår i begge armene eller begge beina. Symptomene er de samme. Undersøkelsen og behandlingen er også lik. 

Symptomer

Det første varselet pleier å vise seg ved at huden kjennes spent, eller blir tykkere. Typiske symptomer deretter er en unaturlig hevelse, manglende følelse i den hovne kroppsdelen, smerte og redusert bevegelighet. En hevelse som ikke undersøkes kan bli så stor at smerten sprer seg til nærliggende kroppsdeler. Har du noen av disse symptomene, bør du kontakte lege snarest. Er smerten svært sterk, eller hevelsen har skjedd raskt, bør du kontakte et akuttmottak.

Undersøkelse

Når du oppsøker legen på grunn av en hevelse som kjennes øm, får du først en vanlig kroppsundersøkelse. Har legen mistanke om lymfeødem, måles flyten i lymfebanene ved hjelp av lymfescintigrafi. Du får en svakt radioaktiv substans sprøytet inn i huden slik at man kan følge væskestrømmen, se hvordan den forflytter seg i lymfekarene og finne ut om karene er skadet. 

Behandling

Jo tidligere man kommer til behandling, jo fortere forsvinner symptomene. Behandling av lymfeødem består i at vevet rundt selve hevelsen presses sammen. Det enkleste er å bruke kompresjonsstrømper. En kompresjonsstrømpe sitter atskillig hardere enn en støttestrømpe og presser derfor sammen vevet på en mye mer effektiv måte. Også massasje kan lindre og redusere hevelsen. Å smøre salve direkte på hevelsen er også viktig. Ellers kan huden bli så spent at den sprekker, og faren øker for infeksjon. Å ligge høyt med den kroppsdelen som er rammet kan også lette smertene. Dersom ikke noe av dette hjelper, er det nødvendig med operasjon. 

Tenk på at…

Det er viktig at du selv holder oppsikt med den utsatte kroppsdelen og kontrollerer hvor alvorlig hevelsen er. Slik unngår du ubehaget som ødemet kan føre med seg dersom det vokser og blir større. Har du fått diagnosen, kan du selv velge å bruke kompresjonsstrømpe, massere den utsatte kroppsdelen og sørge for å holde den høyt. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: