Angi søkeord

Brystsmerter kan skyldes blant annet hjertekrampe, hjerteinfarkt eller psykiske problemer.

Brystsmerter kan skyldes blant annet hjertekrampe, hjerteinfarkt eller psykiske problemer.

Brystsmerter

Det kan være flere grunner til at man får brystsmerter. De vanligste årsakene er psykisk betinget eller overanstrengte brystmuskler. Er man usikker på hva smerten skyldes, bør man kontakte lege.

Annonse:

Allment om brystsmerter 

Vanligvis er brystsmerter mindre alvorlig enn man tror. Man kan for eksempel ha overanstrengt musklene i brystet, noe som gir smerte og ubehag. I noen tilfeller kan brystsmertene skyldes sykdom. Ulike årsaker kan gi smerter over, eller i brystet for eksempel psykiske plager, anstrengte muskler eller sykdommer i hjerte og mage. Rundt to av ti personer som søker medisinsk hjelp, akutt eller ikke-akutt, søker hjelp grunnet brystsmerter. I de akutte tilfellene har cirka halvparten av pasientene smerter i hjertet. Men i de ikke akutte tilfellene er det kun 20% av tilfellene som skyldes hjerteproblemer. 

Sykdommer som kan forårsake brystsmerter 

Iblant skyldes smertene angina. Dette innebærer at hjertemuskelen drar seg sammen når den blir overanstrengt. Angina eller hjertekrampe føles svært ubehagelig. Smerten pleier å bli beskrevet som en sprengende eller trykkende følelse som sitter bak brystbeinet og stråler ut i albue, armen og nakken. Det er naturlig å bli redd når det gjør vondt i brystet, noe som kan gi angst og hyperventilasjon. Dette forverrer smerten og det beste er å prøve å puste langsomt. Hvis smertene ikke går over skal man kontakte legevakten. 

En annen grunn til brystsmerter kan være hjerteinfarkt. Symptomene ligner hjertekrampe, men smertene er sterkere, mer vedvarende og går ikke over ved hvile. Man kan i tillegg få kaldsvette, bli kvalm og unaturlig trøtt. Ved disse symptomene skal man umiddelbart kontakte lege. 

Andre årsaker

Det finnes mange ulike årsaker til at man får smerter i brystet. Det kan være grunnet hjertesekkbetennelse, forstørret hjertemuskel, lungeemboli, lungebetennelse, strupekatarr, magesår, gallestein eller diskbrudd i nakken. Er man usikker på hva som er årsaken til smerten, skal man alltid ta kontakt med lege.

Diagnose og behandling av brystsmerter 

Hvis man oppsøker lege med brystsmerter foretas det en utredning. Legen vil høre på hjertet og undersøke kroppen. Man må fortelle om symptomer, tidligere sykdommer og beskrive livsstil. Deretter tas det en EKG som viser hvordan hjertet jobber. Andre undersøkelser som kan gjøres er lungerøntgen, blodprøver, ultralydundersøkelse av hjertet og gastroskopi. Hvis det skulle vise seg at smertene skyldes en hjertesykdom, behandles dette først og fremst ved hjelp av medisiner. Disse medisinene øker blodtilførselen til hjertemuskulaturen og minsker belastningene på hjertet. Legemiddelet demper også trøttheten og smertene. 

Hva man bør tenke på ved brystsmerter 

Skulle man ha problemer med brystsmerter som ikke skyldes en underliggende sykdom som kan medisineres eller opereres, er det viktig å forsøke å endre livssituasjon. Å legge om dietten, mosjonere og forsøke å gå ned i vekt er tre ting som kan hjelpe mye. Man bør også unngå alkohol i store mengder og unngå stress i hverdagen eller i arbeidet. Røyking har også en negativ innvirkning. Klarer man å slutte å røyke kan dette ha en svært positiv innvirkning. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Ødem
24 oktober, 2014 Hjerte og kar

Ødem

Dersom det oppstår en unaturlig væskeansamling på kropp...

Annonse: