Angi søkeord

Ved hikke dras mellomgulvet sammen og strupehodet stenges refleksivt.

Ved hikke dras mellomgulvet sammen og strupehodet stenges refleksivt.

Hikke (singultus)

Hikke er vanlig hos både voksne og barn. Tilstanden er vanligvis ufarlig, men dersom hikken ikke forsvinner av seg selv, bør lege oppsøkes. Hikke skyldes sammentrekninger i mellomgulvet.

Annonse:

De fleste av oss vil til tider oppleve hikke, men noen påvirkes mer enn andre. Hikke kan oppstå tilsynelatende helt uten grunn, men også i forbindelse med mat eller væskeinntak og under fysisk anstrengelse. Spedbarn hikker ofte, men er sjeldent plaget av det. Hikking hos spedbarn kan oppstå når barnet svelger luft under et måltid. Dette er helt normalt og bør ikke være grunnlag for bekymring. 

Hva forårsaker hikke? 

Mellomgulvet er en muskelplate som sitter mellom bukhulen og brysthulen. Denne muskelplaten hjelper kroppen å puste. Hikke er forårsaket av at mellomgulvet trekker seg sammen på en krampe-liknende måte. Mellomgulvet er en del av magen som skiller magen og tarmene fra hjertet og lungene. Ved hikke trekker mellomgulvet, også kalt diafragmaet, seg sammen ufrivillig og raskt. Dette gjør at strupehodet lukkes refleksivt. Når pusten da blir avbrutt oppstår den klassiske hikke-lyden. Noen vanlige grunner til at hikke oppstår er blant annet alkohol, krydret mat, spesielt om man ikke er vant med det, og dersom man spiser eller drikker raskt.

Symptomer på hikke 

Hikke er lett å identifisere og kan oppstå raskt og helt uten forvarsel. Spasmelignende rykninger i mellomgulvet samt hikke-lyden er nærmest umulig å holde tilbake.

Diagnose 

Symptomene på hikke er veldig klare og lege behøves ikke for å gi en diagnose. Et legebesøk kan være nødvendig dersom tilstanden ikke forsvinner av seg selv, eller om hikken oppstår ofte. Tester kan være nødvendig for å avgjøre om det kan være andre, potensielt mer alvorlige årsaker til grunne ved uvanlig langvarig hikke.

Behandling 

Det finnes ingen direkte kur for hikke, men noen ganger kan det hjelpe å øke nivået av karbondioksid i blodet ved å holde pusten eller ved å puste i en pose. Det finnes flere kjerringråd som sies å ha en viss effekt ved hikke. Et av dem er å drikke vann med hodet opp ned. Du kan også sette deg ned og puste rolig og konsentrert. Siden hikke vanligvis er ufarlig er det som regel bare å vente på at hikken går over av seg selv. Når det gjelder små barn som hikker kan det hjelpe dem å rape. For mye væske kan føre til sammentrekninger i mellomgulvet, så et godt råd er å redusere hullet i barnets tåteflaske så væskeinntaket reduseres. 

Mer om hikke 

Hikke er som sagt som regel helt vanlig og ufarlig. Det er kun i sjeldne tilfeller hikke oppstår i forbindelse med sykdom eller et mer alvorlig helseproblem. Sykdommer i mage, lunger og hjerte kan forårsake hikke da disse ofte påvirker mellomgulvet. Oral nikotinerstatningsterapi kan også fremkalle hikke som bivirkning. Dersom hikke er grunn til bekymring, og det ikke går over i løpet av en time eller to, bør lege oppsøkes. Helsevesenet eller nærmeste helsestasjon kan også oppsøkes for råd og tips.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: