Angi søkeord

Feber

Feber

Når man har feber betyr det at kroppstemperaturen er høyere enn normalt. Årsaker til feber kan være infeksjon, forkjølelse, matforgiftning e.l. og kroppen reagerer ved å øke temperaturen. I de fleste tilfeller går feberen over av seg selv etter et par dager. I mellomtiden er det viktig med hvile og å unngå fysisk anstrengelse. Feber som ikke går ned er viktig å undersøke hos legen da det kan være tegn på alvorlig sykdom.

Annonse:

Hvordan oppstår feber

De fleste har en normal kroppstemperatur på mellom 36 og 37,5 grader. Kroppen fungerer best ved denne temperaturen. Temperaturen kan variere – den er lavest på natten og høyest på ettermiddagen.

Å ha feber – høy kroppstemperatur – er en naturlig reaksjon på infeksjon. Endel bakterier og virus trives ikke når det blir for varmt. Feber hos voksne regnes ved temperatur på over 37,5 grader på morgenen eller over 37,7 på kvelden. Mer enn 39 grader betegnes som høy feber hos både barn og voksne. 

Når feberen stiger føler man seg kald og får frysninger, mens når den synker føler man seg varm og svetter. Har man høy feber kan man få andre symptomer, som å kjenne seg ør og slapp. Feber varer som oftest ikke mer enn noen dager.

Å måle feber

Det beste er å måle feberen etter å ha hvilt, f.eks. om morgenen før man står opp. Den kan måles i armhulen, i munnen eller i øret, men den mest nøyaktige metoden er i endetarmen. Det finnes flere ulike febertermometer å få kjøpt på apoteket.

Behandling av feber

Føler man seg veldig dårlig kan man ta febernedsettende medisiner som fås kjøpt på apoteket. Hvis årsaken til feber er bakterieinfeksjon kan man med resept fra legen ty til antibiotika.

Søk hjelp

Som oftest går feberen over av seg selv. Følg disse varselsignalene hvis den ikke gjør det, og søk hjelp:

  • feber som ikke går over av seg selv etter fire, fem dager.
  • feber som ikke går ned.
  • feber som først går ned og som siden stiger.
  • feber sammen med vanskeligheter ved å svelge, puste eller blir stiv i nakken – søk hjelp snarest!
  • førstegangs tilfelle av feberkramper hos barn skal alltid undersøkes.

Tegn på feberkrampe hos barn

Små barn som har høy feber kan få feberkramper. Det innebærer at barnet mister bevisstheten, blir stiv i kroppen, kan bli blå rundt munnen og får rykninger i armer og ben.

Ved feberkramper hos barn bør man kontakte nærmeste barnelegevakt.

Gode råd

  • Ved feber bør man være hjemme fra jobb eller skole slik at kroppen får nok hvile.
  • Man skal aldri trene eller drive idrett når man har feber.
  • Ved feber er det viktig å drikke mye pga. væsketap.
  • Soverommet bør være svalt, men ikke kaldt.
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: