Angi søkeord

Crohns Sykdom oppstår som oftest i alderen 20-30 år, og er like vanlig hos kvinner som hos menn.

Crohns Sykdom oppstår som oftest i alderen 20-30 år, og er like vanlig hos kvinner som hos menn.

Crohns sykdom

Crohns sykdom er en betennelsessykdom som rammer tarmsystemet. Det vanligste er at overgangen mellom tynntarmen og tykktarmen er påvirket, men alle deler av magetarmkanalen kan rammes. Det finnes effektiv behandling som kan holde sykdommen i sjakk. 

Annonse:

Rundt 1-2 av 1000 personer lever i dag med sykdommen, og nye tilfeller dukker opp hvert år. Det er oftest personer i 20-30 årsalderen som rammes. Det er like vanlig blant menn som hos kvinner. Barn kan også rammes. Røykere har høyere risiko for å få Crohns sykdom. 

Crohns sykdom – symptomer

Typisk for Crohns sykdom er at plagene og smertene kommer i bølger – man kan ha rolige perioder avbrutt av oppblussende faser. Iblant kan symptomene forsvinne helt for en stund. Selve sykdommen er kronisk og den kan ikke helbredes, men det finnes mange gode behandlinger for å minske plagene. 

De vanligste symptomene er magesmerter og diaré, ofte flere ganger om dagen. Man kan også få feber, vektreduksjon, trøtthet og blod i avføringen. Symptomene varierer avhengig av hvor i tarmen betennelsen befinner seg. Det finnes også andre deler av kroppen som kan angripes pga. betennelsen i form leddsmerter, øyne- og hudproblemer. Barn med Crohns sykdom kan bli forsinket i vekst og utvikling.

Crohns sykdom – behandling

Den vanligste behandlingen gjøres med spesifikke medikamenter. Får man får akutte 

tilbakefall må man ofte ha behandling på sykehus. Der kan man få behandling for å dempe betennelsen, i kombinasjon med andre medisiner. Næring kan gis med drypp direkte i blodet for å gi tarmen mulighet til å hvile. I perioder hvor sykdommen ikke er aktiv fortsetter mange med medisiner for å holde sykdommen i sjakk.

Kosten er viktig og kan være en del av behandlingen ved Crohns. Det er viktig med sunn, næringsrik mat og riktig kaloritilførsel. I enkelte tilfeller kreves kirurgisk behandling – såkalt ileostomi. Det betyr at man får en såkalt «pose på magen» hvor det lages en kunstig åpning (stoma). Dette kan utføres som en forbigående eller en permanent løsning.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: