Angi søkeord

Ufarlige hemoroider og sprekker i endetarmen kan føre til blod i avføringen.

Ufarlige hemoroider og sprekker i endetarmen kan føre til blod i avføringen.

Blod i avføringen

Noen ganger kan man oppdage blod i avføringen. Som oftest kommer dette av sprekker i endetarmen eller hemoroider. Dette er ufarlig, men kan oppleves som svært ubehagelig. 

Annonse:

Allment om blod i avføringen

Dersom man har blod i avføringen, bør man finne ut av hvorfor. Hemoroider og sprekker i endetarmen blør gjerne og føles ubehagelig. Dette er som oftest helt ufarlig. Dersom man har hard mage, kan hemoroider oppstå og i blant sprekker de dersom trykket blir for kraftig. Hemoroider forsvinner vanligvis av seg selv, men dersom man har store problemer kan man få medisinsk behandling. Sprekker kan oppstå ved forstoppelse , men leges ofte av seg selv. Sprekker i endetarmen er smertefullt, samt at det kan føre til blod i avføringen. Det beste vil være å legge om dietten for å unngå forstoppelse. Man kan også kjøpe reseptfrie savler som hjelper mot det ubehaget sprekkene medfører. Dersom du har blod i avføringen bør du kontakte helsevesenet for å finne ut hvorfor dette problemet har oppstått. 

Andre årsaker til blod i avføringen

I noen tilfeller kan man ha alvorlige sykdommer som kreft eller Krohns sykdom. Krohns er en infeksjon i tarmen som har innvirkning på hele mage- og tarmsystemet. Dersom man har symptomer som for eksempel blod i avføringen, diaré, smerter i buken, samt går ned i vekt, kan det være at man har Krohns sykdom. Kreft i tykktarmen eller endetarmen avgir også blod i avføringen. Da får man også symptomer som endrede avføringsvaner, vondt i magen, diaré, trøtthet og vanskeligheter med å tømme tarmen. Avføringen kan også være blandet med slim samt at man kan få hjerteklapp. 

Diagnose

Ved blod i avføringen, bør man kontakte lege for å få tatt en avføringsprøve. Selve prøven kan gjøres hjemme og leveres etterpå til lege. Deretter sendes prøven til analyse ved et laboratorium. Vanligvis tas en prøve som heter F-Fb hvor man undersøker om det er hemoglobin i avføringen. Hemoglobinet gir blodet rødfarge og er et jernholdig protein. Man får vanligvis prøveresultatene innen cirka syv dager. Som regel viser ikke prøven tegn til noen alvorlig sykdom og noen ganger kan prøven til og med være negativ. Dette innebærer at man ikke har funnet blod i avføringen. 

Blod i avføringen hos barn

Dersom man oppdager blod i avføringen hos et barn, trenger man ikke å få panikk. Det kommer vanligvis av helt ufarlige og naturlige årsaker. Barnet kan for eksempel ha svelget blod i forbindelse med tannfelling eller neseblod, og det vil ofte kunne sees i avføringen. Det kan også komme av at barnet har en liten sprekk i endetarmen. Blod i avføringen i forbindelse med en lang influensaperiode eller på grunn av tarmslyng er derimot veldig uvanlig. Andre uvanlige kilder til blodig avføring kan være matallergi, magekatarr, betennelse i tykktarmen eller blødersykdommer som for eksempel Idiopatisk trombocytopen purpura eller Henoc-Schönlein purpura. Dersom barnet er upåvirket av blodet i avføringen og det forsvinner etter noen dager, trenger man ikke å kontakte lege. Dersom barnet har andre symptomer som smerter i buken og nedsatt allmenntilstand skal man kontakte lege umiddelbart. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: