Angi søkeord

Ved blindtarmsbetennelse får du vondt i nedre del av magen og omkring navlen.

Ved blindtarmsbetennelse får du vondt i nedre del av magen og omkring navlen.

Blindtarmsbetennelse (appendicitt)

Blindtarmsbetennelse er en betennelse i blindtarmen som vanligvis kureres ved hjelp av operasjon. Symptomene kan være magesmerter, kvalme og feber. Etter operasjonen blir pasienten normalt sett helt frisk. 

Annonse:

Blindtarmen er den delen av tarmene som sitter mellom tykktarmen og tynntarmen på høyre side i magen. Når man får blindtarmsbetennelse er det egentlig vedhenget til blindtarmen som blir betent, og denne tilstanden krever da akutt behandling. 

Hvorfor får man blindtarmsbetennelse?

Vi vet ikke med sikkerhet hvorfor visse personer får blindtarmsbetennelse, men mest sannsynlig er det fordi vedhenget til blindtarmen stoppes opp av for eksempel mat eller avføring. Dette leder da til et økt trykk i tarmen. Vedhenget svulmer opp og infeksjon og puss oppstår. Dette er begynnelsen på betennelsen.  

De fleste pasientene er mellom 10-20 år, og omtrent 10% av befolkningen har noen gang hatt betennelse i blindtarmen. Det er ikke farlig å leve uten blindtarm. På tross av at blindtarmen påvirker kroppens immunsystem, så er det ingen problem å leve et godt og symptomfritt liv etter en operasjon. 

Symptomer på blindtarmsbetennelse 

Det aller vanligste symptomet ved blindtarmsbetennelse er at man får smerter i nedre del av magen samt føler seg øm i området rundt navlen. I noen tilfeller blir man også syk og får problemer med å spise. Feber er også et vanlig symptom. Smertene kommer ofte når man beveger seg og smerten vil øke dersom man utsetter behandling. 

Dersom man ikke får behandling for betennelsen, kan blindtarmen sprekke. Enkelte pasienter får så å si ingen symptomer til å begynne med og det er derfor viktig å være oppmerksom ved kraftige magesmerter. Særlig foreldre burde være ekstra oppmerksomme dersom barna får uforklarlige smerter i magen som ikke gir seg. Hos barn kan nemlig blindtarmen sprekke tidligere enn hos voksne, og det er derfor særdeles viktig å pleie disse tilfellene tidlig i sykdomsforløpet. 

Diagnose

Magesmerter er veldig vanlig og kan oppstå av mange forskjellige grunner. Dersom man likevel føler seg urolig og ser at symptomene på blindtarmsbetennelse stemmer overens med sin egen tilstand, anbefales det å kontakte legevakt. Der vil legen undersøke pasienten ved å kjenne på magen for å se om det gjør vondt, og i noen tilfeller også føre en finger opp i endetarmen for å se om pasienten har smerter i området rundt blindtarmen. 

Det blir tatt en blodprøve for å sjekke om pasienten har betennelse i kroppen, og noen ganger anbefales også ultralyd.

Behandling av betennelse i blindtarmen

En betent blindtarm må alltid behandles, og dette gjøres ved at den opereres vekk. Dersom man utsetter eller unngår operasjon, kan i verste fall blindtarmen sprekke. Det kan også lede til bukhinnebetennelse, som er en veldig alvorlig tilstand. På grunn av denne risikoen, foregår operasjon av blindtarmen umiddelbart etter at diagnosen konstateres for å unngå unødvendige komplikasjoner Operasjonen tar cirka 45 minutter og skjer under narkose. I noen tilfeller kan pasienten behandles med antibiotika istedenfor operasjon, men da er dessverre risikoen for tilbakefall så høy som 20%. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: