Angi søkeord

De vanligste symptomene på forkjølelsessår er væskefylte blemmer. Foto: Shutterstock

De vanligste symptomene på forkjølelsessår er væskefylte blemmer. Foto: Shutterstock

Alt om forkjølelsessår (herpes simplex) – symptomer, årsaker og behandling

Forkjølelsessår er svært vanlig og skyldes et virus som forårsaker forkjølelsessår og blemmer på og rundt leppene. For å minske risikoen for infeksjon bør forkjølelsessåret behandles snarest mulig. 

Annonse:

I alt får 9 prosent (1 million) av befolkningen tre eller flere forkjølelsesår per år. Blemmene heler i løpet av en ukes tid, men viruset blir i kroppen og kan blomstre opp igjen ved for eksempel stress, infeksjonssykdommer, soling og under menstruasjonen.

Årsak til forkjølelsessår

Virusinfeksjonen skyldes en infeksjon med herpes simplex-viruset (HSV). Når du først har fått viruset, forblir det i kroppen resten av livet.

Symptomer kan variere, og ikke alle får forkjølelsessår selv om de bærer på viruset.

Forkjølelsessår og kjønnsherpes

Forkjølelsessår forårsakes av et vanlig virus som kalles herpes simplex. Viruset finnes i to typer, hvorav type 1 gir blemmer rundt munnen, men også herpes i underlivet. 80–90 prosent av den voksne svenske befolkning har antistoffer mot HSV. Cirka 30 prosent av disse får utbrudd i form av forkjølelsessår, mens andre bærer å viruset latent. Det vil si at viruset er i dvale til det bryter ut. Type 2 forårsaker hovedsakelig herpes i underlivet. Ved oralsex kan forkjølelsessår overføres til underlivet og forårsake kjønnsherpes.

Du kan også få herpes i underlivet gjennom munnen, selv om det er uvanlig.

Herpes rundt munnen forårsaker ikke nødvendigvis forkjølelsessår

Herpes rundt munnen – eller forkjølelsessår som vi ofte kaller det – er svært smittsomt og smitter hovedsakelig gjennom direkte kontakt, vanligvis kyss. Du kan også overføre infeksjonen hvis du deler bestikk og leppestift med en annen. Viruset befinner seg hovedsakelig i væsken fra såret, så risikoen for å få eller overføre virus til andre er størst når en person har forkjølelsessår med blemmer. Forkjølelsessåret smitter til det er helt tørt uten revner.

Men en herpesinfeksjon trenger ikke å gi forkjølelsessår, og derfor er det mange som ikke vet at de er bærere av herpesviruset. Så lenge du ikke får forkjølelsessår, er herpesvirus ikke noe man legger merke til. Du kan også ha forkjølelsessår uten at det trenger å skyldes herpes.

Inkubasjonstiden, tiden fra smitten til utbruddet, kan være fra bare et par dager og helt opp til tre uker. Det finnes ingen kur, men derimot medisin som kan dempe symptomene.

Symptomer på herpet rundt munnen

De vanligste symptomene er smertefulle munnsår med væskefylte blemmer rundt munnen. Normalt starter symptomene som prikking og kløe, så oppstår blemmene. Blemmene vil deretter sprekke og tørke inn, så dannes det en sårskorpe. Sårskorpen faller av etter en stund.

Førstegangssymptomene kan være alvorlige, siden kroppen ennå ikke har bygget opp noe forsvar mot viruset. Symptomene kan være feber, vondt i halsen og hovne lymfekjertler på halsen. Deretter vil viruset finnes i kroppen og kan bryte ut igjen i forbindelse med forkjølelse, stress, sterk sol eller annen påvirkning av kroppen.

Behandling av forkjølelsessår

Når du først er blitt smittet med forkjølelsessår, forblir viruset i kroppen resten av livet. Det finnes ingen behandling som fjerner viruset, men forkjølelsessårene heler av seg selv.

Det er viktig når du har forkjølelsessår å holde sårene rene og tørre. Vask hendene grundig hvis du rører ved forkjølelsesåret, siden viruset er svært smittsomt. Til behandling av forkjølelsessår kan du bruke en antiviral krem som hemmer virusets evne til å formere seg og forkorter helingsprosessen. Det er flere reseptfrie alternativer på apoteket. Merk at bare antivirale legemidler har denne effekten. Salver til forkjølelsessår uten disse antivirale stoffene (såkalte urteprodukter) har ikke denne effekten. Behandling med antivirale legemidler bør brukes allerede ved de første tegnene på forkjølelsessår. Merk at håndhygienen også er viktig når du påfører antivirale kremer.

Den nyeste behandlingen på markedet er et kombinasjonspreparat (Zoviduo) som både er antiviralt og betennelsesdempende. Det betyr at preparatet er kraftigere ved at det både bekjemper viruset og demper betennelsen.

For deg som har alvorlige symptomer og problemer med tilbakevendende utbrudd, finnes det reseptbelagt medisin i form av tabletter. De lindrer symptomene og hindrer spredning. Som med reseptfrie produkter bør behandlingen starte tidlig for å gi best effekt.

Du bør søke behandling hvis …

  • såret ikke gror av seg selv innen to uker
  • du opplever alvorlige problemer
  • du er gravid og opplever førstegangssymptomer

Unngå å kysse hvis du har forkjølelsessår

Det er trist, men sant at du bør unngå å kysse (også oralsex) hvis du har forkjølelsessår, siden infeksjonen lett kan overføres. Vær også påpasselig med ting som berører munnen, for eksempel bestikk, leppestift, glass og kopper, og hold dem så vidt mulig atskilt fra andre ting mens du har forkjølelsessår. Husk også at stadiet med rødhet, hevelse og knopper/blemmer er smittsomt.

Du bør heller ikke klø eller punktere blemmene, siden det bremser helingsprosessen og kan få infeksjonen til å spre seg til andre steder på kroppen. Hvis du har rørt ved forkjølelsessåret, må du vaske hendene grundig etterpå.

To personer som allerede har forkjølelsessår, kan derimot kysse hverandre uten å måtte uroe seg for å overføre forkjølelsessåret til den andre.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: