Angi søkeord

Åreknuter er forstørrede vener, oftest på beina, som utvider seg på grunn av høyt trykk.

Åreknuter er forstørrede vener, oftest på beina, som utvider seg på grunn av høyt trykk.

Åreknuter (varicer)

Åreknuter er vener som forstørres fordi klaffene som skal pumpe blodet tilbake til hjertet, ikke klarer dette like bra som tidligere. Dette skaper et trykk som fører til at venene utvider seg. Åreknuter er ikke farlige, men kan føre til hevelser i beinet hvis man har hatt dem i mange år. 

Annonse:

Hvem rammes av åreknuter? 

Undersøkelser viser at kvinner og menn, mellom 30-40 år rammes. Cirka 3 av 10 får en eller annen variant av åreknuter. Årsaken er ofte en livsstil hvor man står eller sitter mye. Det kan til en viss grad være arvelig. 

Symptomer 

Åreknuter oppstår vanligst i beina, men kan også forekomme i lysken. Åreknuter på beina vises seg ofte som lange, tykke, blå streker på leggene. Åreknutene kan være symptomfrie, men om man får hevelser i beinet, smerter ved å stå eller sitte lenge, åreknuten klør eller det er vondt ved berøring, trenger man behandling. Ta kontakt med helsepersonell om du er plaget.

Behandling

Å ha beina og føttene høyt kan lindre smerter og redusere hevelse. Unngå å stå eller sitte lenge om gangen, og varier stillingen ofte. Å bevege beina med jevne mellomrom, kan bedre blodomløpet og føre til mindre plager. Å sitte med beina i kryss er ikke anbefalt. En kompresjonsstrømpe hjelper med å gi et jevnt trykk over hele området, men unngå tette sko, strømper og klær som forverrer åreknutene og ubehaget. Ved svært alvorlige tilfeller av varicer kan man fikse disse med en enkel operasjon. 

Andre behandlinger 

Behandlingsmuligheter ved sterke plager er laser, radiobølgebehandling, stripping (fjerning av venen), heklenålsteknikk eller behandling med injeksjoner/skum. Ved laserbehandling bruker man ultralyd for å se hvor åreknuten sitter, deretter går man inn med en laserstråle via en tynn nål. Dette svekker åreknutene. Ved radiobølgebehandling brenner man bort åreknuten. Den vanligste behandlingen er stripping der man velger å gå inn via lysken med en ledning hvor man kan dra ut påvirkede blodårer. Behandlingen er helt ufarlig og fjerning av åreknuter påvirker ikke blodsirkulasjonen. Heklenålsteknikk innebærer at legen drar ut blodkaret via et svært lite hull i huden. Ved bruk av injeksjoner/skum, spruter man inn et middel som etter en stund ødelegger selve åreknuten.  

Behandling for åreknuter? 

Uten behandling kan åreknutene forverres og man kan få misfarging på beina. Eksem og kløe er også vanlige komplikasjoner ved ubehandlede åreknuter. Man kan utvikle sår på beina som ikke gror uten å behandle den bakenforliggende årsaken, som her er åreknutene. Utover disse problemene er der også en risiko for å utvikle blodpropp i hudoverflaten. 

Forebygging av åreknuter 

Det er relativt enkelt å forebygge varicer ved å bevege seg regelmessig. Man kan gå, sykle eller på andre måter bruke beinmusklene, som fremmer blodsirkulasjon i foten. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Ødem
24 oktober, 2014 Hjerte og kar

Ødem

Dersom det oppstår en unaturlig væskeansamling på kropp...

Annonse: