Angi søkeord

Svimmelhet – vanlig og ubehagelig, men sjelden farlig

Svimmelhet – vanlig og ubehagelig, men sjelden farlig

Ustøhet, snurring eller svaiing. Svimmelhet har mange forkledninger. Årsakene er mange, men det er som regel ufarlig. I mange tilfeller kan man trene bort svimmelheten.

Annonse:

– Vi skiller mellom rotatorisk svimmelhet og ikke-rotatorisk svimmelhet. Ved rotatorisk svimmelhet har man karusellaktig svimmelhet, slik at hele verden snurrer. Ved ikke-rotatorisk svimmelhet er man heller svimmel i hodet, og det føles som man svaier eller er ustødig i bevegelsene, sier Charlotte Barouma, spesialist i allmennmedisin hos Västerläkarna i Gøteborg. Både svimmelhet og ustødighetsfølelse oppstår når signaler fra kroppens ulike sansesystemer  er i uoverensstemmelse med hverandre. Dette er svært vanlig blant eldre.

– Den mest vanligste årsaken til svimmelhet er nakkebesvær, sier Charlotte Barouma. Anspent nakke er en folkesykdom i dag. Indre stress gjør at vi hever skuldrene, noe som gjør dem anspente. Nakken har små sanseceller som forteller hjernen hvor hodet befinner seg i rommet. Hvis nakken er spent, vil hjernen feiltolke musklenes retninger og bevegelser. Når feiltolket informasjon fra nakken er i uoverensstemmelse med signaler fra andre deler av balansesystemet som sendes til hjernen, vil svimmelhet oppstå.  

Alder og svimmelhet

– Eldre opplever svimmelhet av andre årsaker. Disse er som oftest aldersrelaterte begrensninger som sammen forårsaker en følelse av ustødighet. Evnen til å holde balansen er avhengig av mange ulike sanser; syn, hørsel, følelse i føttene og muskelstyrke; alle funksjoner som svekkes med alderen, sier Charlotte Barouma.

– Det beste er å tørre å fortsette å trene sine ferdigheter. Frykten for å falle fører ofte til at man begrenser bevegelsene sine og dermed får enda dårligere muskelstyrke. Stavgange er fin trening for mange eldre, forsetter hun.

– Man bør også sjekke om man har B12-vitamin mangel, forsetter Charlotte Barouma. Mangel på dette vitaminet fører til nedsatt følsomhet i ben og føtter, og er en vanlig årsak til svimmelhet blant eldre.

Slik holder kroppen balansen

Balansesystemet samler informasjon fra alt mellom fotens følelsesreseptorer til sanseceller i øynene. Det er for eksempel mye lettere å stå på et ben når øynene er åpne enn lukkede. Redusert blodsirkulasjon eller mangel på vitamin B12 svekker følelsene i fotsålene og er en vanlig årsak til svimmelhet blant eldre. Balanseorganet i det indre øret består blant annet av små organer som inneholder bittesmå kalkkrystaller. Disse fungerer som lodd, som hjelper hjernen å registrere hodeposisjon i forhold til tyngdekraften.

Buegangene i det indre øret registrerer hoderetninger. Høyre og venstre side arbeider sammen. Hjernen tolker deretter kroppens stilling ved å sammenligne intensiteten mellom venstre og høyre side. Hvis vi heller for mye mot en side slik at vi risikerer å falle, blir reflekser utløst på samme side for å unngå fallet. Hvis venstre eller høyre balanseorgan blir skadet, vil informasjonen til hjernen bli sterkt forandret. Resultatet er kraftig svimmelhet. Jo mer vi utfordrer svimmelheten, jo raskere forsvinner den, ettersom hjernen innser at signalene er i uoverensstemmelse med virkeligheten og tolker dem på nytt. I muskler, ledd og sener finnes det reseptorer som sender signaler til det sentrale nervesystemet. Ved hjelp av slik informasjon, registrerer hjernen hvor kroppsdelene er i forhold til hverandre. Denne informasjonen er viktig, spesielt når vi beveger oss. 

Svimmel på grunn av anspenthet

Anspent nakke er den mest vanligste årsaken til svimmelhet. Stølhet og smerte i nakkemusklene kan tolkes av hjernens balansesenter som bevegelse, vridning eller helling. Typiske symptomer er en følelse av ustødighet og svaiing. 

Redusert blodsirkulasjon 

Redusert blodsirkulasjon kan føre til ustødighet av flere grunner, blant annet nedsatt følelse i føttene. Følelsesreseptorene i fotsålene er en viktig del av balansesystemet og når disse sender færre signaler, mister balansesenteret viktig informasjon.

Svimmelhet forårsaket av legemiddel

Legemidler som av ulike årsaker reduserer blodtilførselen til hjernen, kan gi en følelse av ustødighet og svimmelhet. Et eksempel er blodtrykksmedisin og nitroglyserin. Som oftest finnes det ulike alternativer av legemidler man kan velge mellom, og ofte forsvinner plagene når man bytter til noe annet.

Krystallsyke

Dette er en vanlig type svimmelhet som også kalles for godartet stillingssvimmelhet. Karusellsvimmelhet blir utløst i raske omganger, spesielt når man legger seg ned eller vrir hodet til siden. Svimmelheten kan vare i 30 sekunder før den gir seg. Å gå føles ustødig. Årsaken til krystallsyke er at små “stener” som normalt indikerer posisjonsretningen har forflyttet seg inne i balanseorganet. Når de kommer ut av stilling, tar hjernen i mot signaler som sier at hele kroppen har en annen posisjon. Samtidig forteller signaler fra øvrige deler av balansesystemet at vi faktisk har bare lagt oss ned eller vridd på hodet. Krystallsyke kan behandles med en såkalt bevegelsesbehandling som blir utført hos legemottak. Behandlingen innebærer helt enkelt å raskt bevege hodet slik at “stenen” faller på plass igjen.

Vestibularisnevritt

Vanlig årsak er at virus angriper balansenerven som siden blir betent. Kraftige følelser av snurrende svimmelhet, kvalme og oppkast er typiske symptomer. Balansen er tydelig påvirket og det er vanskelig å gå. De første timene er ubehagelige, men allerede neste dag kan man sitte, spise og drikke. Deretter blir man stadig bedre. Det er svært viktig at man forsøker å røre på seg til tross for at det snurrer. Jo mer svimmelhet man tåler, jo raskere blir man bedre.

Ménières sykdom

Denne sykdommen karakteriseres ved en snurrende svimmelhet som inntreffer raskt, hørselstap, øresus  og trykkfølelse i ørene. Svimmelheten varer i en til fem timer. Årsaken er trolig en forstyrrelse i det indre ørets trykkregulering. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: