Angi søkeord

Å besvime er som regel helt ufarlig, men dersom en person ikke våkner opp innen et par minutter, bør man umiddelbart kontakte legevakten. Foto: Shutterstock

Å besvime er som regel helt ufarlig, men dersom en person ikke våkner opp innen et par minutter, bør man umiddelbart kontakte legevakten. Foto: Shutterstock

Besvimelsesanfall (synkopering)

Besvimelse er en tilstand der man plutselig mister bevisstheten en kort tid. Besvimelsen kan ha en rekke årsaker, men hovedsakelig er det mangel på oksygen og/eller blod til hjernen. Rett før du besvimer kan du kjenne deg ør eller kvalm.

Annonse:

I noen tilfeller skjer besvimelsen så plutselig at du ikke rekker å kjenne etter før det skjer. Du kan kjenne behov for å sette deg eller legge deg ned straks før du svimer av. Iblant er årsaken til besvimelsen epilepsi aller andre medisinske tilstander som gir mangel på oksygen/blod til hjernen. Andre ganger kan det bero på dårlige nyheter, smerte eller oppkast.

Hva er årsaken til at du besvimer?

Det er først og fremst fall i blodtrykket som fører til at du besvimer. Det kan ha sammenheng med mange ting. Rent praktisk kan årsaken være at du reiser deg for fort opp. En refleksreaksjon fordi du føler sterkt ubehag kan også lede til at du svimer av. Å se blod for eksempel, eller noe annet som gjør deg uvel, kan forårsake at du besvimer. Dårlige nyheter, spesielt stressende situasjoner eller smerte, i tillegg til oppkast og kvalme, kan ligge bak besvimelsen. Lavt blodsukker kan også være en årsak.

Hva er symptomene?

Svimmelhet, kaldsvette, kvalme, uklart syn, piping i ørene og å kjenne seg varm er noen av tegnene en person kan oppleve rett før besvimelsen. Iblant kan det også hende så plutselig at personen ikke en gang rekker å kjenne symptomer i det hele tatt.

Hvordan behandles besvimelsesanfall?

Kjenner du at du er i ferd med å besvime, legg deg ned, helst med bena høyere enn hodet. Dette gjør det lettere for blodet å strømme til hodet. Om du ikke kan legge deg ned, kan du sette deg på huk med hodet mellom knærne. Er du klar over at du har lett for å besvime, og hva som er årsaken, kan du unngå eller bearbeide situasjonen.  Vet du at du har lavt blodtrykk, kan du for eksempel reise deg langsomt og forsiktig.

Er det en annen person som har besvimt, legger du personen i liggestilling og kontrollerer puls og pust. Frigjør munnen om det skulle være noe der. Se til at klærne ikke klemmer, og løft opp bena. Vent noen minutter for å se om personen våkner av seg selv. Hvis ikke, kontakter du legevakten umiddelbart.

Når skal du uansett søke behandling?

Vær oppmerksom på kroppen og hvordan den oppfører seg. Det er absolutt på tide å søke behandling når du besvimer i liggende stilling, besvimer uten forvarsel, får kraftig hjerteklapp etter en besvimelse, eller om det oppstår vedvarende uregelmessig hjerterytme etterpå. Dessuten skal du søke hjelp om det drøyer mer enn to minutter innen du våkner, eller om det tar lang tid å komme seg etter besvimelsen. Disse symptomene kan være tegn på at det er en sykdom som ligger bak. Du bør da få gjort en utredning og motta behandling. Det anbefales å ringe helseopplysningen eller kontakte et akuttmottak dersom noen av disse symptomene oppstår.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: