Angi søkeord

Man kan si at hjernen din er DEG.

Man kan si at hjernen din er DEG.

Fra topp til tå – alt om hjernen

Den menneskelige hjernen må være noe av det mest komplekse i hele universet. Tenk hvilket mysterium den er!

Annonse:

Den omtrent 1 kg store klumpen som kalles hjernen, skaper følelser, lagrer minner og styrer alt som skjer i kroppen. Du kan si at hjernen din er DEG. I de senere årene har hjerneforskning vist at vi har en større kapasitet enn tidligere antatt, og at det kan være like viktig å trene hjernen som det er å trene kroppen. Å løse kryssord, spille sjakk og skrive dagbok kan være det som er nødvendig for at hjernen skal holde seg i vigør så lenge som mulig.

Visste du at… 

… hjernen er menneskekroppens mest komplekse del og veier 1,2 til 1,4 kg. 

… i hjernen finnes det over 100 milliarder nerveceller som sender signaler til tusener av andre celler, i en hastighet på omtrent 300 kilometer i timen. 

… hjernen fungerer best hvis du spiser en velbalansert diett. Ellers kan du bli glemsk, overfølsom eller kjenne deg svimmel. 

… søvnen styres av hjernen. Hvis du sover dårlig en natt, blir du trøtt og sløv. Etter to søvnløse netter vil du få problemer med å konsentrere deg. Flere søvnløse netter kan gi deg hallusinasjoner. 

… den venstre hjernehalvdelen står vanligvis for analytiske evner som logikk, språk og matematikk. 

… den høyre er ansvarlig for kunstneriske evner og synet i forhold til farger, former og mønstre. Det er derfor en skade på hjernen kan gi utslag på så mange forskjellige måter, avhengig av hvor skaden er lokalisert.

Hjernen er godt beskyttet 

Hjernen er godt beskyttet inne i det hulrommet som dannes av hodeskallens ben. Den veier i underkant av 1,5 kg, noe som tilsvarer om lag to prosent av kroppsvekten til et normalt menneske. Hjernen bruker omtrent en femtedel av den mengden oksygen som tilføres kroppen gjennom blodet. Hjernens ulike deler er storhjernen, hjernestammen, lillehjernen og hjernehinnene.

Storhjernen 

Storhjernen er den mest utviklede delen av hjernen, og er den delen som skiller mennesker fra dyr. Den utgjør nesten 90 prosent av hjernens totalvekt og består av to deler, eller halvkuler, som er forbundet med hverandre. Storhjernens overflate er furet og har mellomliggende spor. Noen spor er ekstra tydelige, og de deler de to halvkulene inn i lapper; frontallappen, isselappen, tinningslappen og bakhodelappen. 

Storhjernens ytre kalles hjernebark og består av en grå materie. Her ligger nervecellene lagvis. De er ansvarlige for bevisstheten, tanker, følelser og hukommelse. Herfra styres til og med de bevisste bevegelsene våre.

Storhjernens innside består i stor grad av en hvit substans. Nervecellene kommer ut til den hvite substansen ved hjelp av baner og veier, og slik overføres informasjonen mellom nervecellene. Dette gjør at hjernens ulike deler fungerer sammen. 

Storhjernens fire hulrom inneholder en klar væske som kalles cerebrospinalvæske (hjerneryggmargsvæske). Væsken er støtdempende og skaper derfor god beskyttelse for hele sentralnervesystemet. Hjerneryggmargsvæsken transporterer næringsstoffer til hjernen og avfallsprodukter vekk fra den.

Storhjernens lapper har ulike oppgaver. 

  • Bevegelsesapparatet kontrollerer viljestyrte muskelbevegelser. 
  • Isselappen registrerer sanseinntrykk og smak. 
  • Tinningslappen har sentre for hørsel og lukt. 
  • Bakhodelappen har et synssenter.

De to halvdelene av hjernen har også delvis ulike oppgaver selv om de samarbeider mye. Hos de fleste er venstre hjernehalvdel dominerende. Den er ansvarlig for blant annet språk og tale. Den høyre hjernehalvdelen er mer kunstnerisk og kreativ.

Hjernestammen 

Hjernestammen ligger under storhjernen og kobler den til ryggmargen. Hjernestammen består av mellomhjernen, midthjernen, hjernebroen og den forlengede marg. Hjernestammen inneholder omkoblingsstasjoner som til en viss grad kan filtrere informasjonen til hjernebarken. Hjernestammen inneholder også viktige områder som blant annet styrer kroppens hormonsystem, respirasjon, hjertefrekvens, kroppstemperatur, metabolisme og årvåkenhet.

Lillehjernen 

Lillehjernen ligger under storhjernens hjernelapper, like bak hjernestammen. Lillehjernen består av to sammenføyde halvdeler, også kalt halvkuler, som også er oppbygde av en grå og hvit substans. Lillehjernen er spesielt viktig for balansen og finmotorikken.

Hjernehinnene 

Hjernehinnene omgir hele hjernen. Den harde hjernehinnen ligger ytterst og er tykkest. Spindelvevshinnen er den mellomste hjernehinnen som følger den harde. Den myke hjernehinnen ligger innerst og følger hjernens overflate.

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: