Angi søkeord

For å lindre plagene av karpaltunnelsyndrom kan du begynne å bruke en håndleddskinne om natten.

For å lindre plagene av karpaltunnelsyndrom kan du begynne å bruke en håndleddskinne om natten.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom oppstår når det blir press på den såkalte medianusnerven (nervus medianus) i karpaltunnelen i håndleddet. På et tidlig stadium kan man kjenne at tomlene, peke- og langfingrene dovner bort om natten. Senere kan nummenheten og prikkingen oppleves konstant også på dagtid. Dette fører til klossethet og svakhet i hånden. Risikoen for smerter øker jo lenger man går med karpaltunnelsyndrom. 

Annonse:

Prikking og nummenhet i fingrene kan være et vanlig fenomen særlig på nettene. Men dersom plagene kjennes i tommelen i tillegg til pekefingeren eller ringfingeren, kan man være rammet av karpaltunnelsyndrom. Det er svært vanlig, men sjelden alvorlig.

Årsaker

Karpaltunnelen er en kanal som ligger mellom flere bein og et kraftig leddbånd i håndleddet. Gjennom denne kanalen går det en viktig nerve samt sener ned til musklene i fingrene. Blir det for lite rom og nerven kommer i klem, kan karpaltunnelsyndrom oppstå. Om trykket er langvarig eller kraftig kan nerven bli skadet. Dette kan bli et hinder i hverdagen fordi man ofte får nedsatt følsomhet i tillegg til at det gjør vondt, eller at man blir klossete.

Det er som oftest kvinner mellom 40 til 60 år som rammes av karpaltunnelsyndrom. Gravide kan få de samme symptomene på grunn av væskeretensjon, men dette går som regel over etter fødselen. Det finnes menn som også får plagene fordi de har manuelt belastende arbeid, eller om de jobber med verktøy som vibrerer. Andre sykdommer som diabetes, problemer med skjoldbruskkjertelen, eller en revmatisk sykdom, kan også være årsaken til karpaltunnelsyndrom. 

Diagnose

En lege kan slå fast om det er karpaltunnelsyndrom gjennom en undersøkelse med flere tester. Man kan så få rekvisisjon til ortoped eller en spesialist i håndkirurgi dersom det ikke er tilstrekkelig med fysioterapi for å avhjelpe plagene. 

Behandling av karpaltunnelsyndrom

Du kan selv forebygge karpaltunnelsyndrom ved å bruke en håndleddskinne om natten og dermed lindre plagene. Skinnen hindrer at håndleddene bøyes og trykker på medianusnerven. Du kan få hjelp av helsepersonell eller en ergoterapeut til å få en støtteskinne. De kan også gi deg råd og støtte med hensyn til arbeidssituasjonen og hvilke aktiviteter du bør unngå. 

I tillegg kan du få kortisoninjeksjoner. Disse har ofte god effekt, men om du har store plager, kan det være en bedre løsning å la en spesialist i håndkirurgi utføre en operasjon for å ta bort presset på nerven. Man åpner da opp karpaltunnelen gjennom å dele leddbåndene som så får leges sammen og gi mer rom for nerver og sener. Operasjonen utføres under lokalbedøvelse. Fysioterapi etter operasjonen anbefales for å få tilbake bevegeligheten i hånden. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: