Angi søkeord

Musearm er plagene som kan oppstå når man arbeider ved en datamaskin. Plagene kan være verk i hånden eller stivhet i nakken.

Musearm er plagene som kan oppstå når man arbeider ved en datamaskin. Plagene kan være verk i hånden eller stivhet i nakken.

Musearm

Musearm er en fellesbetegnelse for en rekke plager som relateres til bruk av PC. Dette gjelder som regel plager som verk og stivhet i nakke, rygg, håndledd og fingre. Det er først og fremst folk som jobber mye ved datamaskin eller liknende som får disse plagene.

Annonse:

Navnet på disse plagene kommer fra bruk av datamus og hvordan denne brukes med monotone bevegelser som kan forårsake smerter og ubehag. Plagene kalles ofte den nye folkesykdommen. Siden teknologi er blitt en større del av folks hverdag er det flere og flere som rammes. PC/datamaskiner finnes nå på de fleste arbeidsplasser og mange bruker hele arbeidsdagen foran en skjerm.

Hvorfor får man musearm?

Plagene oppstår på grunn av repeterende bevegelser i forbindelse med arbeid foran dataen. Ofte blir man sittende med hånden i en unaturlig stilling, noe som anstrenger musklene om dette foregår over lengre tid. Først og fremst er det gruppene med små muskler som utsettes for belastningen. Disse små musklene arbeider konstant. Blir disse overbelastede og spente, kan det føre til en overanstrengelse, som deretter fører til musearm. I de fleste tilfellene er det lange arbeidsperioder foran dataen og manglende/lite pauser som er årsaken til plagene. 

Symptom på musearm

Musearm sitter ikke nødvendigvis i armen. Dermed kan det være vanskelig å avgjøre hva som er symptomer på dette, og ikke. Vanlig er en murrende smerte i armen, som er til stede enten man beveger armen eller ikke. Andre tegn på musearm kan være stivhet i nakke, vansker med å snu på hodet, dovne fingre og hender, samt hodepine. Kalde hender kan også forekomme.

Diagnose 

Det utføres en vurdering av symptomene først, deretter kan det bli aktuelt med en utredning av sykdomshistorien. Denne gjøres for å utelukke at det ikke er andre plager som utløser smerten og ubehaget. Musearm krever sjelden medisinsk behandling.

Behandling

Det finnes ingen medisinsk behandling for musearm. Det handler i stedet om å finne løsninger som forhindrer kroppen i å fortsette belastningen som fører til plagene. Det finnes mange forskjellige tøyeøvelser en kan gjøre i løpet av arbeidsdagen, og som kan lindre plagene ved musearm. Bruker man mus til arbeidet ved dataen, kan det være en idé å bytte hånd eller forsøke benytte tastaturet til kommandoer, som en avveksling. I tillegg kan en passe på at håndleddet er i rett posisjon ved bruk av musen. I tillegg er det viktig å ikke sitte i samme stilling over lengre tid. Anbefalingene er at en reiser seg, strekker og beveger på seg etter rundt 2 timers arbeid. Rådene vil hjelpe å forebygge musearm, og å bryte det monotone bevegelsesmønsteret for de som har disse plagene. I tillegg er en god stol å anbefale, samt at en sitter riktig med rett rygg.

Mer om musearm

Plagene går som oftest over av seg selv om man gjør de endringene som kreves ved databruk. Har en fortsatt plager etter noen uker, eller om det har forverret seg, kan en kontakte fysioterapeut, kiropraktor eller en naprapat.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: