Angi søkeord

En forstuet fot innebærer at vevet i fotleddet skades.

En forstuet fot innebærer at vevet i fotleddet skades.

Forstuet fot

Har du forstuet foten gjør det vondt, men du kan bevege den og støtte deg på den til forskjell fra når du har brukket foten. Forstuingen skader vevet som ligger rundt leddene. Får du i tillegg blødninger, hovner foten opp. Som oftest skjer forstuingen i forbindelse med idrett eller mosjon. 

Annonse:

Hva innebærer en forstuet fot?.

En forstuet fot oppstår som regel under fysisk aktivitet som idrett eller mosjon. Forstuer du foten, bør du umiddelbart avslutte det du holdt på med. Iblant kan fibre og små blodkar i vevet rundt foten briste og dette resulterer i en hevelse.

Dersom den forstuede foten hovner opp på grunn av en blødning, kan du bandasjere foten for at skaden skal leges raskere. Til å begynne med kan du forbinde foten ganske stramt, men ikke så hardt at foten dovner. Etter omtrent et kvarter bør du løsne på forbindingen, men behold den på noen dager. Når du legger på bandasjen, kan du begynne med å binde opp nede på foten, rett over tærne. Etter hvert forbinder du selve vristen, går ned mot foten og opp til vristen igjen. Du gjør dette noen ganger, og går så opp på leggen og binder fast den siste delen der. Å legge foten høyt kan hjelpe på smerten. Da minsker blodtilstrømningen til foten og trykket på foten blir lettere. Å legge på en ispose er også bra, tenk bare på at du ikke legger isen direkte på huden, ellers kan det oppstå frostskader. Det beste er å legge på isposen etter at du har lagt på noen runder med bandasje. Legg så på isposen og fortsett å legge på resten av bandasjen slik at isposen blir liggende inne i bandasjen.

Reseptfrie legemidler

Om den forstuede foten gjør svært vondt, er hoven og varm, kan du ta smertestillende reseptfrie midler. Du kan bruke paracetamol som Panodil eller Alvedon. Disse midlene anbefales for alle over 75 år som har hatt magesår eller en form for hjerte- og karsykdom. Det finnes også smertestillende medisin med Ibuprofen som Ipren eller Ibumetin. 

Når bør du kontakte lege?

Har du så vondt at du ikke kan støtte deg på den forstuede foten, eller den er umulig å bevege uten at det er svært smertefullt, skal du kontakte lege ettersom den da kan være brukket. Om du har bandasjert foten og det likevel gjør vondt, ikke kan støtte deg ordentlig på den, eller om hevelsen ikke gir seg, bør du kontakte lege.

Etter at den forstuede foten er leget

Noen har en viss tendens til å forstue foten ofte. Da er det viktig å bygge opp musklene i foten. Du kan få hjelp av en fysioterapeut om du er usikker på hvordan du skal trene opp foten best. Selv de som sjelden forstuer foten, kan etter en forstuing ha behov for å trene opp musklene i den skadede foten. Når du igjen kjenner at du kan støtte deg på foten og hevelsen har gått ned, kan det være bra å begynne å trene igjen.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: