Angi søkeord

Ryggsmerter – 6 ulike behandlingsmetoder del 2

Ryggsmerter – 6 ulike behandlingsmetoder del 2

Her fortsetter artikkelen «Smerte og nedsatt funksjon – 6 ulike behandlingsmetoder»

Annonse:

4. Fysioterapi

Fysioterapeuten er ekspert på sammenhengen mellom bevegelse og helse. Hensikten er å forebygge sykdom, lindre og lege sykdommer og skader i bevegelsesapparatet, samt å gjenopprette optimal funksjonsevne. Det kan f.eks. handle om å rehabiliteres etter en skade eller operasjon. Fysioterapeutens virksomhetsområde rommer et bredt spekter av funksjonsforstyrrelser i bevegelsesapparatet, det sentrale og perifere nervesystemet, pust og sirkulasjon og psykiske funksjoner. 

Utdanning: For å bli fysioterapeut kreves det fire års grunnutdanning. Videreutdanninger og valg av spesialisering er individuelt. 

Eksempler på behandlingsområder:

 • Smerte
 • Stivhet
 • Muskelsvakhet
 • Pusteproblemer
 • Stress, frykt og angst

Behandling: En fysioterapeut arbeider både med manuelle metoder og forskjellig utstyr. Fysioterapeuten legger opp treningsprogram, eller velger egnet behandling ut fra årsaken til besøket, det kan være f.eks. massasje eller akupunktur. Det er også vanlig å bruke instrumenter for å måle bevegelsesevne og styrke, TENS-apparater for smertelindring, og dyner for varme- og kuldebehandling. Fysioterapeuter har ofte nær kontakt med sine pasienter over en lengre tid siden de ofte er med når de trener. 

Alt etter hvor man arbeider møter man ulike type pasienter og problemer. En som jobber på sykehjem må f.eks. ha kunnskap om hvordan slag og Parkinsons sykdom påvirker bevegelsesapparatet.

5. Sjokkbølgebehandling

Sjokkbølgebehandling er en behandlingsmetode som delvis erstatter kirurgi, kortisoninjeksjoner og medisiner. Det var opprinnelig en metode for å fjerne nyrestein, men er i dag en testet metode med vitenskapelig bevist effekt også ved sene- og muskelproblemer. Antallet studier har økt de siste årene, og man vet nå hvilke type skader som responderer bra på behandlingen. Det finnes det et fåtall kliniker som kan tilby fokusert og radial sjokkbølgebehandling. Metoden blir f.eks. brukt hos noen fysioterapeuter, leger eller naprapater. 

Eksempler på behandlingsområder:

 • Hælspore
 • Tennisalbue
 • Helsenelidelser
 • Benhinnebetennelse

Behandling: Sjokkbølgebehandling deles i trykk- og sjokkbølger. Behandlingen foregår slik at sjokkbølgeapparatet trykkes mot problemområdet i noen minutter. Dette øker den metabolske aktiviteten i vevet og stimulerer kroppens helbredelsesmekanisme. Stimuleringsområde, tid og stimuleringsmåte avgjøres av terapeuten. Ved stort ubehag kan det være nødvendig med lokalbedøvelse før behandlingen. Etterpå kan man kjenne en mild smerte eller nummenhet, som raskt går over. Man bør unngå å belaste behandlingsområdet en tid etter behandlingen. 

Den typiske pasienten har ofte lett rundt blant ulike behandlinger, men har ikke blitt bra. Sjokkbølgebehandling skal «vekke» disse skadene opp igjen, slik at en får en ny helbredelsesprosess. Idrettsutøvere og gründere, som vil raskt «tilbake på banen», er en annen vanlig pasientgruppe. 

6. Tradisjonell kinesisk akupunktur

Akupunktur har sin opprinnelse i den tradisjonelle kinesiske medisinen, og innebærer behandling med nåler som man stikker på spesielle områder på kroppen. Denne akupunkturformen har gamle røtter og et bredt behandlingsområde. Den bør ikke forveksles med sensorisk stimulering. Sensorisk stimuli er basert på kortere kurs og færre behandlingsteknikker, og den kinesiske akupunkturdiagnostiseringen utelukkes. Akupunktur frigjør endorfiner og signalsubstanser som påvirker nervesystemet, som muskler samt lymfe- og immunsystem.

Utdanning: Terapeuter i tradisjonell kinesisk medisin har flere års utdanning innen kinesisk medisin, i tillegg til utdanning i grunnleggende skolemedisin. 

Eksempler på behandlingsområder:

 • Allergier og astma
 • Høyt eller lavt blodtrykk
 • Hormonell ubalanse
 • Idrettsskader
 • Smertetilstander

Behandling: Akupunkturbehandling forsøker å gjenopprette balansen i kroppens flyt, blant annet flyten av hormoner og blod. Ved første besøk går akupunktøren gjennom problemets art og pasientens livsstil sammen med pasienten, med utgangspunkt i tradisjonell kinesisk medisin og vestlig diagnose. Siden utføres en kinesisk pulsmåling og observasjon av tungen. Nålene som settes er tynne og kan knapt kjennes. Disse plasseres på individuelt valgte områder på huden som følger det kinesiske systemet. 

En akupunktør behandler hver pasient individuelt og ser etter de bakenforliggende årsakene til symptomene. Det viktige er å ha mennesket i fokus, og å ha et helhetsperspektiv. Akupunktur er en bra komplementær behandling til annen medisin.

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: