Angi søkeord

Ryggsmerter – 6 ulike alternative behandlingsmetoder

Ryggsmerter – 6 ulike alternative behandlingsmetoder

Nedenfor følger en oversikt over alternative metoder som kan bidra til å motvirke smerte og funksjonssvikt i bevegelsesapparatet (for eksempel ryggsmerter): Kiropraktikk, naprapati, osteopati, gymnastikk, trykkbølgebehandling og tradisjonell kinesisk akupunktur. 

Annonse:

Av og til kan man rammes av ulike plager: akutte, langvarige eller kroniske. Nedenfor følger en kort oppsummering for noen av de vanligste alternative behandlingene, for slike plager. Metodene kan bidra til både smertelindring og forebygging. 

Behandlingen vil variere noe fra terapeut til terapeut. Derfor er det viktig å informere terapeuten om tidligere sykdomshistorie, hvilke medisiner man benytter og andre relevante livsstilopplysninger. 

Kiropraktikk, Naprapati og Osteopati

Det finnes mange likheter mellom kiropraktikk og naprapati. Begge behandlingsformene søker å redusere smerte og gjenopprette god funksjon i bevegelsesapparatet, gjennom å behandle mekanisk ubalanse i kroppen. Det er ikke alltid at det er området rundt smertestedet som trenger behandling. 

Ved første besøk diskuteres pasientens helsetilstand grundig. Sammen med terapeuten gjennomgås tidligere sykdomshistorie, livssituasjon, plager og mulige årsaker til disse plagene. Behandlingen baserer seg på manuelle teknikker som påvirker de mekaniske funksjonene i kroppen. Målet er å redusere smerte og forbedre funksjonen i muskler, nerver, ledd og leddbånd. Ofte utarbeider terapeuten et treningsprogram pasienten må følge for å forebygge nye plager, og sikre seg mot tilbakefall. 

1. Kiropraktikk

Ordet kiropraktikk stammer fra det greske «chiro» som betyr hånd og «praktikos» som betyr å gjøre. 

Utdanning: Kiropraktorutdannelsen består av et 5-årig universitetsstudium, etterfulgt av 1 års praksis. Etterpå kan også velge ulike typer videreutdannelse. 

Eksempler på behandlingsområder: 

 • Rygg- og nakkesmerter
 • Hodepine
 • Isjias
 • Idrettsskader
 • Kjeveproblemer 

Behandling:

Kiropraktikere bruker hendene sine til å justere og mobilisere det aktuelle området av kroppen. I første omgang fokuseres innsatsen på ryggraden og bekkenet, men også armer, ben og kraniet behandles. 

Kiropraktikere kan også benytte seg av triggerpunkt- og mykdelsbehandling. Elektroterapi forekommer også, selv om det ikke er den vanligste behandlingsmetoden. 

2. Osteopati

Ordet «osteo» betyr bein og «pathos» betyr lidelse. 

Eksempler på behandlingsområder: 

 • Hodepine og migrene
 • Rygg- og nakkesmerter
 • Isjias
 • Puste- og fordøyelsesproblemer
 • Muskel- og leddsmerter

Behandling: 

Det finnes flere ulike behandlingsmodeller innenfor osteopatien, men felles for dem alle er at man kun benytter seg av hendene. Filosofien er at hele kroppen henger sammen, at kroppen, sjelen og hjernen gjensidig påvirker hverandre. Gjennom å løse opp blokkeringer kan man styrke kroppens selvlegende evne. 

3. Naprapati

Ordet naprapati kommer fra det tsjekkiske «napravit» som betyr å korrigere, og det greske «pathos» som betyder lidelse. 

Utdannelse: 

En sertifisert naprapat har gjennomgått en 4-årig høyskoleutdannelse og deretter 1 års praksis. Mange velger også å ta videreutdanning for å spesialisere seg ytterligere. 

Eksempler på behandlingsområder:

 • Kink i nakken
 • Migrene og spenningshodepine
 • Smerter og innskrenkninger i bevegelsesapparatet
 • Isjias
 • Musearm og tennisalbue 

Behandling: 

Naprapati er en manuell behandlingsform, hvor man manipulerer og mobiliserer leddene gjennom mykdelsbehandlinger, som massasje og tøyning. Formålet er å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og støtteorganene. Ved behov benyttes også ulike former for El-behandlinger som for eksempel TENS, NMES og ultralyd. 

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: