Angi søkeord

Skjev stortå (hallux valgus) innebærer at stortåa ligger presset mot de andre tærne.

Skjev stortå (hallux valgus) innebærer at stortåa ligger presset mot de andre tærne.

Hallux Valgus (snedställd stortå)

Hallux valgus er en skjevstilling av stortåa. Dersom beinet i stortåa ligger skjevt, presser den mot de andre tærne. Dermed trykkes den delen av tåbeinet som sitter nærmest leddene utover. Skjev stortå kan være arvelig, men kan også komme av feil skovalg. 

Annonse:

Av og til dannes det en kul på siden av foten på grunn av at tåleddet er blitt presset ut. Dette kan gjøre det vanskelig å kjøpe sko som ikke kjennes vonde og som ikke klemmer foten. Kvinner rammes oftest av hallux valgus. Som regel starter plagene i middelalderen, men plagene kan også oppstå allerede i tenårene. 

Hvorfor får man hallux valgus?

Skulle man få skjeve stortær i tenårene, bruker det ofte å være arvelig. Det er vanligere med skjeve stortær i Vesten enn i land der det ikke er så vanlig å bruke sko så ofte. Derimot finnes det ikke bevis for at trange sko skulle føre til skjeve stortær, men plagene kan uansett bli verre. Det er enkelt å forhindre og lindre plagene gjennom å bruke romslige sko som gir plass nok for tærne. Det er også et godt råd å tenke gjennom hvordan dagen kan komme til å bli. Et ekstra par sko kan være bra å ha.  

Om tærne

Skjeve stortær starter ofte med at fotsålen mellom stor- og lilletåa er blitt platt, noe som resulterer i at den delen av foten som er lengst frem blir bredere. Når framfoten flates ut, kan stortåa begynne å sprike mot de andre tærne. Hallux valgus kan da føre til at tåleddene presses ut fra foten. Det ser ut som en kul som stikker ut der fotleddet berører skoen. Klumpen dannes fordi det sitter en liten slimsekk under huden. Når slimsekken trykkes på, hovner den lett opp. Huden blir ofte rød og begynner å gjøre vondt. Kulen kan blant annet skape problemer med hensyn til å finne romslige nok sko som sitter godt. 

Diagnose og behandling

Det trengs ingen spesielle undersøkelser for å fastslå hallux valgus. Legen pleier å se med én gang om det er skjev stortå det handler om ved å klemme på foten. Det er ikke særskilt vanlig å måtte oppsøke lege. Det beste hjelpemiddelet er et par bra sko. Innlegg kan brukes for å løfte fotbuen mellom stor- og lilletåa. Helt vanlig fotpleie kan også lindre føttene. Dersom det dannes harde partier, kan man lett få bort disse ved å ta et varmt fotbad. Bad føttene i cirka 20 minutter. I etterkant er det nok å file forsiktig på den harde huden for så å smøre den inn med en mykgjørende fotkrem. 

Operasjon av hallux valgus

Til tider kan plagene bli så store at det er nødvendig med operasjon. De fleste opererer ikke på grunn av smerten, men på grunn av fotens utseende. Operasjonen gjør foten smalere i tillegg til at man forsøker å rette opp igjen stortåa. Først opereres mellomfotsbeinet slik at stortåa forskyves mot lilletåa og minsker bredden på fremfoten. Til slutt stabiliseres fotbeinet med en skrue. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: