Angi søkeord

Frossen skulder innebærer at skulderen stivner. Dette er smertefullt og kan ta lang tid å lege.

Frossen skulder innebærer at skulderen stivner. Dette er smertefullt og kan ta lang tid å lege.

Frossen skulder

Frossen skulder er når man får vondt i akselen, den stivner og det er vanskelig å bevege seg. Grunnen til dette er at leddkapselen som omgir og stabiliserer selve akselleddet trekker seg sammen og blir stiv. Man kan få frossen skulder i begge akslene. Det tar et par måneder for sykdommen å utvikle seg og den leges vanligvis av seg selv. Det kan ta svært lang tid. 

Annonse:

En frossen skulder kan gjøre vondt i hele to-tre år før den leges. 

Symptomer på frossen skulder

Det første symptomet man får er at akselen gjør vondt når man rører den. Jo lengre tid det går, jo vanskeligere blir det å røre akselen. Det gjør vanligvis vondest når man skal legge seg ned og sove. 

Behandling av frossen skulder

Som oftest er det nok med smertestillende medisiner og fysioterapi for å behandle en frossen skulder. Legen kan gi de beste rådene om hvilke medisiner man bør ta, hvor mye og hvor ofte. Man tar normalt sett smertestillende tabletter. I begynnelsen av sykdomsforløpet kan man også få kortison som lindrer smertene. Hos fysioterapeut kan man også få smertelindring i form av kulde, varme, akupunktur eller transkutan elektrisk nervestimulering. Man vil også få gode råd om hvilke øvelser man skal gjøre. I blant kan det bli så ille at akselen må opereres, men det er svært uvanlig. Det kan ta lang tid å bli frisk fra frossen skulder. Man kan regne cirka to-tre år før man blir helt frisk. Sykdommen deles inn i tre faser. Den første perioden varer 2-6 måneder og her opplever man økt stivhet og smerte i akselen. Fase to kan vare fra to måneder og opptil et helt år. I tredje fase pleier man å få tilbake bevegelsen i akselen, men den vil enda ikke være helt leget. Denne fasen tar vanligvis mellom et halvt år til ett år, men kan også pågå lengre. 

Øvrig informasjon om frossen skulder

De pasienter som rammes av frossen skulder er personer mellom 40-60 år og det er flere kvinner enn menn som rammes. Dersom man er høyrehendt kan det ofte være venstre aksel som rammes – og motsatt. Det finnes de som rammes av frossen skulder på begge sider, men dette er uvanlig. Man regner med at det er omtrent tre av hundre som rammes av frossen skulder, og man er ikke sikker på årsaken til at man får det. Man vet likevel at mennesker med diabetes har økt risiko for å denne sykdommen. Etter at man har blitt frisk fra frossen skulder, kan man fortsatt oppleve vedvarende smerter og stivhet i akselen. Dette bør ikke påvirke ens hverdagsliv ytterligere. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: