Angi søkeord

Et ribbensbrudd innebærer at du har brukket ett eller flere ribben. De leges som regel av seg selv.

Et ribbensbrudd innebærer at du har brukket ett eller flere ribben. De leges som regel av seg selv.

Brukket ribben (ribbensbrudd)

Et brukket ribben kan enten bety at du har fått en sprekk i ribbenet, eller at det har gått helt av. Et ribbensbrudd kan gjøre svært vondt, særlig med det samme det skjer. Det er likevel viktig å holde seg i bevegelse.

Annonse:

Hva er et brukket ribben?

Enten du har fått en sprekk, eller om det er et fullstendig brudd i et ribben, kalles det ribbensbrudd. Bruddet gir en liten hevelse på samme måte som du har brukket andre bein i kroppen. Oppgaven til ribbena er å beskytte de organene som sitter innenfor brystkassen. Derfor er det viktig at de er hele. 

Hvordan oppstår ribbensbrudd?

Det er vanlig å få brudd i ribbena ved en ulykke, når man har falt, eller fått et kraftig smell i brystkassen. Det går også an å få brudd i ribbena ved svært kraftig hosting. Bruddet leger vanligvis seg selv etter 1-2 måneder. Det kan etterlate en liten kul, men den er helt ufarlig. Lider du av benskjørhet, kan du også få brudd i ribbena. At barn bryter ribben er uvanlig, fordi deres ribben er mer fleksible. 

Symptomer

Ribbensbrudd har flere vanlige symptomer:

  • Du er øm i det ribbenet som er skadet
  • Det gjør vondt når du hoster, nyser, puster dypt eller ler
  • Du har vanskelig  for å sove fordi det gjør vondt å snu seg i sengen

Hvor vondt det gjør varierer. Den første uken gjør det som regel svært vondt. Siden blir smerten mindre. Også etter at ribbenet er leget kan det gjøre vondt en stund, men det bruker å forsvinne.

Behandling

Om det gjør svært vondt, kan du prøve et reseptfritt legemiddel som du får kjøpt på apoteket; alvedon, ipren og magnesyl. Er du usikker, spør på apoteket om råd. Ribbenet blir bedre av seg selv, men etter en større ulykke kan det være nødvendig å operere for at brystkassen, der ribbenene sitter, skal stabilere seg mest mulig. Det er bra å røre på seg og ikke bli sittende stille for lenge. Har du derimot så vondt at du ikke klarer å bevege deg, oppsøk lege. Ribbenene leger seg selv i og med at de stabiliseres av muskulaturen rundt.

Når bør du oppsøke lege?

Kontakt lege dersom det gjør så vondt at reseptfrie smertestillende medisiner ikke hjelper. 

Søk hjelp hos lege eller et akuttmottak med én gang hvis du har fått en smell mot brystkassen og samtidig opplever følgende:

  • Du er andpusten, føler deg matt, kaldsvetter eller er kvalm
  • Får hoste eller alvorlig åndenød

Kontakt lege for å få råd om du er usikker. Det er viktig at ribbensbruddet behandles så fort som mulig slik at det gror fint sammen.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: