Angi søkeord

Å få revet av hælsenen skjer ofte under utøvelse av en idrettsaktivitet

Å få revet av hælsenen skjer ofte under utøvelse av en idrettsaktivitet

Avrevet hælsene (Akilles-ruptur)

Avrevet hælsene kalles også hælseneruptur eller akilles-ruptur. Det innebærer at hælsenen rives av, enten helt eller delvis. Skaden kan skje når hælsenen blir utsatt for kraftig og plutselig belastning.

Annonse:

De rapporterte tilfellene av avrevet hælsene er betydelig høyere hos menn enn hos kvinner. Idrettsaktiviteter som tennis, badminton og fotball, der man beveger seg raskt fra side til side, er risikofaktorer. Særskilt utsatt er de som er utrente eller er uvante med treningsformen. Når hælsenen rives helt av, skjer det ofte uten forvarsel, mens en delvis avrevet hælsene kan forverres suksessivt over en lenger periode.

Hvorfor rammes man av avrevet hælsene?

De fleste som rammes har aldri hatt problemer med hælsenen før, derfor er det vanskelig å forutse denne typen skade. Hos cirka 90% av de rammede skjer skaden under en idrettsaktivitet. Mosjonister rammes oftere enn toppidrettsfolk. I sjeldne tilfeller kan hælsenen rives av fordi man har svake sener, dersom man er blitt behandlet med kortison over lenger tid, eller visse typer antibiotika. 

Symptomer

Hvis det dreier seg om en partiell ruptur, er det trolig at man har hatt plagene en stund. Man opplever ofte smerte ved belastning eller en form for stivhet. Ved akutt avrivning, kjenner man et knepp eller et smell bak i leggen. Mange kjenner tydelig at noe har gått av, andre beskriver det som et spark bak på leggen. Det gjør vondt, men ofte avtar smerten forholdsvis raskt og man kan ta seg frem om enn med visse vanskeligheter. Graden av smerte kan variere, men det blir som regel alltid ømt. Vanligvis kan man ikke stå på tå med den skadede foten, og det er ikke lett å holde balansen. Forekommer disse symptomene etter en skade, bør man umiddelbart oppsøke lege. 

Diagnose

For å slå fast om det handler om en avrevet hælsene, og for å avgjøre om den er akutt eller partiell, undersøkes bevegeligheten i foten. Det tas også hensyn til hvordan foten står og fungerer i forhold til den andre. En partiell avrivning kan være vanskeligere å diagnostisere og i noen tilfeller anvendes derfor MRT eller ultralyd.

Behandling

Om det er yngre mennesker som rammes er operasjon vanligvis det beste alternativet. Hælsenen sys sammen, deretter må man gå med gips et par ukers tid før man må bruke skinne enda seks uker til. Det er en lang prosess, men også den sikreste metoden for å bli fullt restituert. I de fleste tilfellene er det nødvendig med krykker enda et par måneder i tillegg til fysioterapi. Det tar minimum seks måneder før man igjen kan starte med idrett i samme utstrekning som før.  Er man over 50 år, er som regel operasjon uaktuelt. I stedet gipses beinet cirka 8 ukers tid. 

Generelt

Ved mistanke om avrevet hælsene, eller dersom man etter en skade opplever noen av symptomene, bør man oppsøke lege. Hør med helseopplysningen dersom du er usikker på hvor du bør henvende deg. De fleste som rammes blir helt restituerte igjen. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: