Angi søkeord

Det er veldig vanlig å få vondt i ryggen eller hekseskudd. Hele åtte av ti personer rammes på et eller flere tidspunkt i livet.

Det er veldig vanlig å få vondt i ryggen eller hekseskudd. Hele åtte av ti personer rammes på et eller flere tidspunkt i livet.

Alt om hekseskudd (Lumbago)

Hekseskudd, eller lumbago, rammer mange mennesker hvert år. Det kan være meget smertefullt og bidra til begrensede bevegelsesmuligheter.

Annonse:

Til tross for store smerter går ryggplagene som regel over av seg selv. Du behøver ikke oppsøke lege hvis du ikke har store smerter.

Hva er hekseskudd?

Når man rammes av hekseskudd får en gradvis eller plutselig voldsomme smerter i nedre del av ryggen, altså i korsryggen. Smertene oppleves ofte verre om man vrir eller bøyer overkroppen. Ofte kan man ikke få en forklaring på hvorfor det oppstår. Legene finner sjeldent opphavet til at dette har skjedd. Hekseskudd kan komme av slitasje i mellomvirvelskivene, eller skiveutglidning.

Det er veldig vanlig å få vondt i ryggen og hekseskudd. Hele åtte av ti personer rammes på et eller flere tidspunkt i livet.

Symptomer ved hekseskudd

Får man hekseskudd er smertene konsentrert i korsryggen. Det er ikke uvanlig at de kommer uanmeldt. Smertene kan føles både i ryggmuskler, leddbånd, ryggvirvler og i mellomvirvelskivene.

Enkelte ganger kan ryggsmerter kjennes som smerter som stråler fra ryggen og nedover i det ene benet, noe som kalles isjias. Ved begynnelsen av hekseskudd og i de nærmeste dagene er smerten stor når man rører på seg. Etterhvert går plagene over og gjør mest vondt ved bestemte vridninger og bøyninger av ryggen.

Behandling av hekseskudd

Hvis man rammes av hekseskudd trenger man som oftest ikke legebehandling. For de fleste går plagene over av seg selv etter en uke eller to. Du kan be om råd på apoteket eller fra legen din om effektive reseptfrie medisiner. I tillegg til smertestillende medikamenter kan man også prøve alternative behandlinger som utføres av naprapat, fysioterapeut, kiropraktor eller ortoped.

Det aller viktigste ved behandling av hekseskudd er å være i bevegelse. Å holde ryggen i ro ved å legge seg på sofaen hjelper ikke på restitusjonen. Fokuser på å være så aktiv som mulig, da går smertene fortere over.

Hva kan du gjøre selv?

Å være aktiv og i bevegelse er hovednøkkelen til å bli kvitt hekseskudd. Når de første og mest smertefulle døgnene er over kan korte gåturer og enkle styrkeøvelser være bra. For å forebygge hekseskudd er styrketrening og mosjon det beste forebyggende tiltaket. Enkelte kan være redde for å røre på seg og blir sengeliggende altfor lenge. Dette fører til at ryggen blir stivere og plagene forverres.

Den første tiden skal man likevel være forsiktig med tunge løft og overdrevne manøvrer. Forsøk å leve som vanlig og behandle smertene med smertestillende, slik at du raskt kan komme i gang med å gå tur, sykle og trene, som er den mest effektive hjelpen om uhellet er ute.

Å leve med hekseskudd

Å rammes av hekseskudd eller vondt i ryggen er ikke godt. Her er noen ting du kan ha i bakhodet under og etter hekseskuddet:

  • Vær oppmerksom på symptomene når du har vondt i ryggen. Hvis smertene er veldig forskjellig fra det du har kjent tidligere bør du oppsøke lege.
  • Hvis du ikke er symptomfri etter tre uker bør du kontakte lege for utredning, som utelater at noe alvorlig ligger bak lidelsen.
  • Tren regelmessig med mosjon og styrketrening – det styrker muskulaturen i ben og rygg.
  • Utfør løft på riktig måte. Riktig løfteteknikk vil si å bøye bena og å holde ryggen rett.

Og til slutt – fokuser på å kjenne din egen rygg – aksepter dine muligheter og begrensninger. 

Annonse:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: