Angi søkeord

Hofteleddsbrudd

Hofteleddsbrudd

Hofteleddsbrudd rammer hovedsakelig eldre. Flere kvinner enn menn får hofteleddsbrudd fordi kvinner oftere lider av benskjørhet enn menn. Skjelettet blir skjørere desto eldre vi blir. Derfor kan ett fall på gulvet være nok for å brekke hoften. Nedsatt syn, dårlig balanse, dårlig belysning, samt matter og filleryer kan øke risikoen for fall. 

Annonse:

Nesten alle som brekker hoften opereres, enten ved at hoften festes sammen av metallpinner eller skruer, eller ved å bytte til et nytt, kunstig hofteledd. Mange som får hofteleddsbrudd blir fullstendig rehabilitert, men ikke alle. Problemene kan vedvare. 

Hvordan oppstår hofteleddsbrudd

De to typene av hofteleddsbrudd er

  • Brudd på lårhalsen – tar lengre tid å lege, opp til ett år
  • Brudd nedenfor lårhalsen

Vanlige symptomer ved hofteleddsbrudd

Om et fall har forårsaket hofteleddsbrudd er vanlige symptomer:

  • Smerte i lysken eller låret
  • Vanskeligheter med å reise seg opp, bevege seg eller støtte seg på benet
  • Benet kan ligge vridd utover og se kortere ut

Om man kjenner smerte i lysken eller låret etter ett fall skal man søke akutt behandling. 

Diagnose ved hofteleddsbrudd

For å fastslå et hofteleddsbrudd må man gjøre en røntgenundersøkelse. Iblant kan det være vrient å se bruddet og da vil man gjøre en ny undersøkelse etter noen dager. Alternativt foretar man en mer detaljert røntgenundersøkelse ved hjelp av magnetkamera eller computertomografi (CT).

Behandling ved hofteleddsbrudd

Alle pasienter med hofteleddsbrudd skal opereres. Operasjonen bør utføres så raskt som mulig, helst innen et døgn. Dette for å minske risikoen for andre problemer som blodpropp, belastning på lungene, forvirring og liggesår. Men det er også viktig at den som skal opereres er i form før operasjonen og derfor kan det iblant ta lengre tid. 

Ved en hofteleddsbruddsoperasjon settes bedøvelsen i ryggen, noe som regnes som mer skånsomt enn narkose, siden risikoen for blodpropp er mindre. En operasjon av hofteleddsbrudd tar cirka 30-90 minutter

Ved hofteleddsbrudd anvendes ulike behandlingsteknikker:

  1. Ved et lite brudd på lårhalsen festes bruddet sammen med to parallelle skruer som føres inn gjennom et lite snitt i huden.
  2. En kunstig protese opereres inn dersom bruddet på lårhalsen er så feilplassert at det kanskje ikke vil gro bra. Det kan gjøres selv om personen har skjørt skjelett. 
  3. Et hofteleddsbrudd nedenfor lårhalsen opereres som regel med en plate og skruer mot lårbenet. En annen metode er at en spiker føres ned i lårbenets marg. Skruer fester deretter spikeren til benet.

Helbredelse av hofteleddsbrudd

Allerede dagen etter operasjonen er det viktig å komme seg på beina. Dette er for å minimere risikoen for blodpropp og liggesår. Rehabiliteringen går også i gang dagen etter operasjonen. Først går man ved hjelp av en høy gåstol, deretter med rullator eller krykker. Innen man skrives ut av sykehuset får man forsøke å gå i trapper.

Helbredelsen av et hofteleddsbrudd kan ta tid

Som regel er man avhengig av hjelpemidler for å kunne gå i flere måneder. For et bedre resultat er fysioterapi å anbefale. 

Hvor lang tid helbredelsesprosessen tar kommer først og fremst an på om det er lårhalsen eller lårbenet som er skadet.

  • Brudd på øvre lårben bruker som regel tre til seks måneder på å heles.
  • Lårhalsbrudd tar som regel lengre tid, man må regne med opp mot ett år.

Mange som har hatt hofteleddsbrudd kan bli nesten helt bra igjen, men ikke alle. En del problemer kan vedvare. 

Søk hjelp

Om man har vondt i lysken eller låret etter et fall skal man umiddelbart søke hjelp hos legevakten. 

Gode råd

Slik kan du minske risikoen for benskjørhet og benbrudd:

  • Regelmessig mosjon og næringsrik kost legger grunnlaget for et sterkt skjelett.
  • Kalsium og D-vitamin er to viktige byggesteiner. Kalsium er spesielt viktig for eldre og ungdommer. Gjennom et normalt kosthold som inneholder mye melkeprodukter får man i seg nok kalsium. Eldre kan ha behov for kosttilskudd. 
  • Om man er eldre eller kvinne og har passert overgangsalderen og har tegn på benskjørhet, kan man iblant få legemidler som minsker nedbrytningen av skjelettet. 
  • Vær utendørs så mye som mulig. I sollys dannes vitamin D naturlig i huden.
  • Slutt å røyke. Røyking og alkoholkonsum gjør skjelettet skjørere. 
  • De aller fleste hofteleddsbrudd skjer hjemme og det er bra å forebygge risikoen for fall. Tilpass hjemmet gjennom god belysning, sklibelegg under mattene og ikke ha ledninger eller andre ting man kan snuble i liggende fremme.
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse:
Annonse: