Angi søkeord

Ettersom 80 til 85 % av D-vitaminet kommer fra solen, er det viktig å sørge for at vi får i oss D-vitamin om vinteren og våren også.

Ettersom 80 til 85 % av D-vitaminet kommer fra solen, er det viktig å sørge for at vi får i oss D-vitamin om vinteren og våren også.

D-vitamin; et viktig tilskudd for nordboere

I solfattige Skandinavia er det vanlig med mangel på D-vitamin. Det er nærmest umulig å få i seg nok D-vitamin gjennom maten. Mangel på D-vitamin kan føre til flere sykdommer. Vanligst er beinskjørhet. Kalsium er også et viktig tilskudd, særlig hvis man ikke spiser tilstrekkelig med meieriprodukter.

Annonse:

Ettersom 80 – 85 % av D-vitamin kommer fra solen, er det viktig å spørre seg om vi får nok D-vitamin i løpet av vinteren og våren. Dersom du ikke soler deg, eller dekker deg til med klær / beskytter deg med solkrem om sommeren, er det særlig viktig å undersøke om du får i deg nok D-vitamin. D-vitaminet som dannes i huden ved soling er viktig for at kroppen skal godtgjøre seg kalsium og bevare et sterkt skjelett. Det har vist seg at lave D-vitaminverdier kan ha sammenheng med blant annet beinskjørhet og diffuse smerter i skjelett og muskler. Det foregår dessuten intensiv forskning på forholdet mellom lave D-vitaminverdier og hjerte- og karsykdommer, diabetes, MS, schizofreni, tykktarms- og brystkreft i tillegg til depresjon hos eldre.

Hvem får lave D-vitaminverdier?

D-vitamin anses å være både et vitamin og et pro-hormon, fordi menneskene kan produsere eget D-vitamin i kroppen og samtidig godtgjøre seg D-vitamin fra maten. I kroppen omdannes vitamin-D3 (kolekalciferol) til den aktive formen av D-vitamin, som kalles Kalcitriol. 

D-vitaminet, som dannes i huden ved soling, er viktig og har stor betydning for reguleringen av kalsiumnivået i blodet. Dette påvirker i sin tur skjelettets styrke. For at kroppen skal kunne danne D-vitamin trengs ultrafiolett lys. En halvtimes soling i badetøy kan bidra til 5 000 til 10 000 IE av D-vitamin (anbefalt inntak 300 IE/døgn), som lagres blant annet i fettet. For overvektige mennesker kan dette være et problem i og med at fettet må brytes ned for at D-vitaminet skal komme til nytte. Eldre mennesker mister evnen til å produsere D-vitamin med opptil 75 %. En mørkhudet person som bor i Skandinavia har ekstra stor risiko for mangel på D-vitamin. I visse perioder av året har også solstrålene feil bølgelengde for å kunne danne D-vitamin.

D-vitamintilskudd er viktig

D-vitamin finnes i tilsatte meieriprodukter, i fet fisk og kantareller. Det har vist seg at unge jenter og kvinner (8 – 34 år) bare har halvparten av det anbefalte inntaket av D-vitamin. Også mange av dem som tok vitamintilskudd hadde for lave verdier på grunn av for lav dosering. I en nederlandsk studie ble det rapportert at 90 % av barna som ble født av kvinner som bar slør, hadde mangel på D-vitamin. En norsk studie viste at bare én prosent av gravide kvinner fikk i seg anbefalt inntak. 

Av de som tok tilskudd var det bare 37 % som fikk i seg tilstrekkelig dosering. Tilskudd fås kjøpt reseptfritt på apotek. 

Høyere doseringer av D-vitamin i kombinasjon med kalsium fås på legeresept. Det finnes også reseptbelagte legemidler som inneholder hele den anbefalte dosen i én tablett. Dermed øker muligheten for å få i seg det foreskrevne inntaket. 

Eksempler på preparater og tilhørende doser:

  • Reseptbelagte D-vitamin / kalsium legemidler: 800 IE + 500 mg kalsium
  • Reseptfrie, eks Kalcipos D-mite: 200 – 400 IE + 500 mg kalsium
  • Valgfrie Vitamin D Multivitamin tabletter: 100 – 200 IE (NB! Du bør ikke øke denne dosen, da du kan få for mye av andre vitaminer som vitamin A)

Kalsium og D-vitamin hører sammen

Kalsium og D-vitamin trengs for å styrke beinbygningen og bevare et sterkt skjelett livet ut, og for at muskler og nerver skal fungere og blodet koagulere. Dersom blodet ikke får tilstrekkelig med kalsium, tar kroppen i stedet kalsium fra skjelettet. Dette undergraver et funksjonelt skjelett. Derfor behøver du tilskudd av kalsium i kosten hver dag. Kalsium finnes først og fremst i melk og meieriprodukter (yoghurt, surmelk, ost osv.). Vær oppmerksom på at kaffe (uten melk), alkohol og salt øker utsondringen av kalsium via urinen. Dermed trenger kroppen ekstra mye tilskudd av kalsium. Har du mangel på D-vitamin, tas bare 10 til 15 % av kalsium opp i kroppen via maten.

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse: