Angi søkeord

En utslått tann kan ofte reddes dersom man oppsøker tannlege raskt, og sørger for at tannen ikke tørker ut i mellomtiden.

En utslått tann kan ofte reddes dersom man oppsøker tannlege raskt, og sørger for at tannen ikke tørker ut i mellomtiden.

Utslått tann

Dersom man ved et uhell skader eller slår ut en tann er det viktig at man kontakter tannlege umiddelbart. Melketenner skal ikke forsøkes å replanteres, da dette kan skade den nye tannen som er på vei opp. En skal likevel ta kontakt med tannlege. Dersom den utslåtte tannen er en permanent tann, kan den reddes dersom en agerer raskt. 

Annonse:

Dersom den utslåtte tannen er skitten, er det viktig å skylle tannen i kaldt vann eller i en steril saltvannsløsning. Forsøk deretter å sette tannen tilbake så raskt som mulig. Dersom dette ikke er mulig, kan du legge tannen under tungen eller i melk (ikke vann). Dette forhindrer at tannen tørker ut. Oppsøk deretter tannlege umiddelbart. 

Behandling av skadet eller utslått tann 

Det kan være vanskelig å få en utslått tann til å gro fast på nytt. For å maksimere sjansene til å redde tannen, er det essensielt å søke tannlegehjelp så raskt som mulig. Det er viktig å huske på at melketenner ikke skal settes tilbake. Dersom man har slått ut en permanent tann kan tannlegen forsøke å feste tannen på samme sted som den satt tidligere. Dette gjøres ved å feste den i nabotennene ved hjelp av en fikseringstråd som festes med plast. Denne kan sitte på i opptil 3 uker. 

Dersom man bare har mistet en del av tannen kan tannlegen lime denne fast igjen. Det er også mulig å gjenoppbygge tannen med plastfyllinger. Dersom tannen er slått ut, vil en behøve å rotfylle flere ganger. I enkelte tilfeller, kan tannen imidlertid være så skadet at man mister den permanent. Tannlegen kan da erstatte den tapte tannen med et implantat. 

Utslått tann hos barn 

Skade på eller tap av tenner er vanlig blant barn, og da spesielt under lek eller idrettsutøvelse. Hvilken behandling som benyttes er avhengig av skadens omfang og hvilken type tann det dreier seg om. Dersom barnet slår ut en melketann er det normalt sett ingen fare. Det er likevel viktig å oppsøke tannlege slik at de gjenværende tennene og tannkjøttet kan kontrolleres. En utslått melketann skal aldri forsøkes å replanteres. Dersom barnet har sterke smerter, anbefales det at man gir barnet smertestillende medisin som inneholder paracetamol. 

Dersom barnet har slått ut en permanent tann, gjelder de samme reglene som for voksne.  Tannen skal raskt rengjøres i rennende vann eller i en steril saltvannsløsning. Dersom tannen ikke kan settes tilbake, skal den oppbevares i barnets munn eller i melk til man ankommer tannlegen. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse: