Angi søkeord

Dårlig ånde kan være et sosialt handikap

Dårlig ånde kan være et sosialt handikap

Derfor får man dårlig ånde

Infeksjon i munnen, tørre slimhinner eller favorittmaten - årsakene til dårlig ånde er mange. 

Annonse:

Det er mennesker som verken merker eller bryr seg om problemer med dårlig ånde, og det er andre som føler at det lukter forferdelig fra munnen uten at det egentlig gjør det. Noen mennesker kan være så flaue at de knapt vil oppholde seg ute blant folk og kan isolere seg til en slik grad at det blir et sosialt handikap. 

Infeksjoner i tennene 

Mulige årsaker til dårlig ånde kan være alt fra betennelse i tannkjøttet til en alvorlig lever- eller nyresykdom. Betennelser i tannkjøttet er vanlig, og kan være alt fra et lite sår til problemer med tannløsning. Det er viktig å ta kontakt med tannlege for å få dette undersøkt og behandlet. 

Det kan være dype lommer ved tannrøttene som er vanskelige å rengjøre med tannbørsten. Det kan også dreie seg om en soppinfeksjon. Lenger bak i halsen oppstår både akutte og kroniske betennelser i mandlene. En uvanlig årsak til dårlig ånde er akutt halsbyll i svelget. Øverst i svelgets bakre del kan det komme en såkalt faryngitt. 

Tørre slimhinner 

En vanlig årsak til dårlig ånde hos eldre, er tørre slimhinner. Flere medikamenter forårsaker tørre slimhinner, for eksempel vanndrivende medisiner eller medisiner for depresjon og nedstemthet. Også i nesen kan det oppstå forhold som gir dårlig ånde. Kroniske problemer med neseslimhinnene kan føre til plagsom lukt. 

Med den første generasjonen av nesedråper på 50- og 60-tallet var det ekstremt viktig og ikke å ta dråpene mer enn en uke til ti dager i strekk. Risikoen for at mikroblodkar skulle trekke seg sammen ved lang tids bruk og at slimhinnen tørket ut var den gang veldig stor. Det er fortsatt viktig å ikke ta dagens nesedråper eller nesesprayer over lengre tid enn hva apoteket eller emballasjen indikerer. 

Fremmedlegemer 

På samme måte som i munnen, kan man ha betennelser i nesens slimhinner og i bihulene. Yngre barn kan av og til putte fremmedlegemer som steiner, erter, perler, og så videre i nesen, som kan være vanskelige å fjerne. Andre årsaker til dårlig ånde kan spores tilbake til øvre del av spiserøret som kanskje ikke er ordentlig tett. Dette kan føre til at magesaft kommer inn i spiserøret, noe som kan gi smerter i brystet og gjøre at man raper opp illeluktende luft. 

Ved ulike såkalte systemsykdommer oppstår forskjellige lukter. Fra en person som er i ferd med å utvikle diabetes kan man merke en acetonlukt, og i forbindelse med mer alvorlig leversykdom kjenner man en søtlig lukt. Ved fremskreden nyresvikt oppstår en såkalt uremilukt, som lukter som urin. 

En annen vanlig årsak til dårlig ånde er at kroppen skiller ut illeluktende substanser gjennom lunger og hud. De vanligste tegnene på dette er lukt av hvitløk, alkohol og tobakk. Avfallsproduktene blir brutt ned og går fra magen inn i blodet og gjennom kretsløpet til lungene, og derfra til pusten. 

Andre matvarer, som for eksempel melkeprodukter og visse grønnsaker, kan også være årsaken til dårlig ånde når avfallsstoffene etter mange trinn kommer til lungene for så å bli pustet ut.

Skriv ut 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse: