Angi søkeord

Nesten annenhver person rammes en eller annen gang av sopp i munnen.

Nesten annenhver person rammes en eller annen gang av sopp i munnen.

Sopp i munnen (candidiasis)

Sopp i munnen er noen nesten halvparten av befolkningen har. Det er likevel ikke alle som har plager av det. Det finnes en rekke andre sykdommer som forårsaker lignende symptomer, men som behandles på andre måter. Symptomene er blant annet at man får et gråaktig belegg på tungen og små hvitgule prikker i munnen.

Annonse:

Candida-soppen er gjærsoppen som gir opphavet til soppinfeksjonen. Den kan bryte ut i munnen, men også i huden og i skjeden. Når den bryter ut i munnen kalles den for (torsk?; munnsår, herpes). Det er når candida-soppen leder til infeksjon at plagene dukker opp. 

Hvorfor får man sopp i munnen?

Har du en tannprotese som sitter feil, eller lar være å skylle munnen etter en kortisonspray, kan det føre til soppdannelse. Andre foranledninger er om man går på en antibiotikakur, har kreft som behandles med cellegift, er narkotikamisbruker, eller har mangler i kosten. Dette endrer den naturlige bakteriefloraen i munnhulen slik at soppen trives. Den vanligste årsaken til oral candida er nedsatt immunforsvar, enten lokalt gjennom røyking, eller generelt gjennom sykdom eller behandling. Soppinfeksjon i munnhulen kan være et første varsel om en HIV- infeksjon. Risikoen for soppinfeksjon er større hos spebarn, gravide og eldre mennesker. Det forekommer allikevel i alle aldersgrupper og er like vanlig blant menn som kvinner. 

Symptomer

Vanlige symptomer på sopp i munnen er et gråhvitt belegg på tungen, kinnene og i gommen. Munnen får små hvitgule prikker som gir blødende og smertefulle små sår. Sårene gjør vondt om de tas bort. Det kan vise seg en rød irritert slimhinne under den avtagbare tannprotesen. Munnvikene kan sprekke og bli irriterte. Når en voksen rammen av sopp i munnen, er ett av symptomene en brennende følelse i munn og svelg. 

Behandling

Det er vanskelig å forebygge soppinfeksjoner ettersom gjærsoppen er så vanlig. Også andre sykdommer har lignende symptomer, derfor bør du kontakte lege om du har mistanke om sopp i munnen. 

Spebarn trenger ingen behandling. Soppen er ufarlig og leges ofte av seg selv innen en til fire uker. 

Soppinfeksjon i munnen behandles først gjennom å ta rede på årsaken til infeksjonen. Det kan dreie seg om en feil tannprotese eller dårlig kost. Deretter forsøker man å korrigere dette. God munn- og protesehygiene er en forutsetning for et godt resultat.

Det finnes legemidler i form av munnvann, leppepomade og munngelé. Hva som er best beror på hvor alvorlig infeksjonen er og hvor den sitter. Er den svært alvorlig, kan det være behov for å injisere legemidlet for at det skal helbredes raskere.

Når man først har funnet de utløsende faktorene, er det mulig å få soppen under kontroll og infeksjonen kan med noen dagers behandling forsvinne helt. Allikevel må behandlingen foregå i minst en til to uker etter at symptomene er borte for å være sikker på at de ikke kommer tilbake.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse: