Angi søkeord

Blødende tannkjøtt skyldes en betennelse, og kan på sikt føre til tannløsning

Blødende tannkjøtt skyldes en betennelse, og kan på sikt føre til tannløsning

Blødende tannkjøtt (Gingivitt)

Å ta vare på tannkjøttet er en viktig del av munnhygienen. Dersom tannkjøttet begynner å blø kan det tyde på at man har en infeksjon. Det kan også være et tidlig tegn på tannløsning (periodontitt). 

Annonse:

For å beskytte seg mot blødende tannkjøtt er det viktig å være nøye med munnhygienen. De beste hjelpemidlene en har er tannbørste og tanntråd!

Symptomer på blødende tannkjøtt

Dersom tannkjøttet begynner å blø lett når man pusser tennene, tyder det på at man har en betennelse. Den vanligste årsaken til tannkjøttbetennelse er at bakterier har sittet for lenge på tennene eller i tannkjøttlommene. Dersom det er snakk om et tidlig stadium av tannløsning vil man i tillegg til blødende tannkjøtt merke at én eller flere tenner er løse. For røykere er blødende tannkjøtt sjelden et symptom, siden røyking fører til at blodkarene trekker seg sammen. 

Behandling av blødende tannkjøtt

For å behandle blødende tannkjøtt kan man benytte bakteriedrepende midler til oralt bruk. Disse skal imidlertid kun anvendes i en begrenset tidsperiode, som regel etter en operasjon. Slike legemidler løser ikke årsaken til at man fikk blødende tannkjøtt. 

Betennelsen kan lege seg selv i løpet av et par uker dersom man rengjør munnen nøye med tannbørste, tanntråd og tannpirkere. Dersom dette ikke hjelper, bør man kontakte tannlege. 

Som forebygging mot blødende tannkjøtt anbefales det at man rengjør munn, tenner og tannkjøtt 2 ganger daglig. For å sikre at alle områder av munnen blir rengjort, bør man bruke tannbørste, tanntråd, tannpirkere og mellomromsbørste. En god munnhygiene reduserer risikoen for betennelser, blødende tannkjøtt og tannløsning. 

For dem som er rammet av tannløsning og blødende tannkjøtt

Tannløsning (periodontitt) er et angrep på tennenes feste. Et blødende og hovent tannkjøtt kan være et tegn på at man er rammet. Undersøkelser viser at de fleste 50-åringer har tannløsning i noen grad. 15% av alle voksne har alvorlig tannløsning og 13% av aldersgruppen 65+ har ingen tenner igjen i det hele tatt. Dersom tannløsningen sprer seg så langt at tennene får “lang hals” og kjennes løse, er risikoen stor for at de ramler ut. Dette kan imidlertid motvirkes med en operasjon der det betente tannkjøttet skjæres bort. I tillegg vil tannlegen forta en skikkelig rens rundt alle tennene. 

Etter en slik operasjon blir tannkjøttet som regel friskt igjen. Man forlenger også tennenes levetid. Sykdommen kan imidlertid komme tilbake.

Visse kirurgiske inngrep og behandlinger kan i enkelte tilfeller gjenskape tapt tannfeste. Ved alvorlige tilfeller av tannløsning er det ikke bestandig mulig å redde alle tennene. Dette kan påvirke tyggefunksjonen, taleevnen og utseendet. For å erstatte de tapte tennene kan det dermed bli nødvendig med en tannbro eller en tannprotese. En tannbro kan også bidra til å stabilisere de gjenværende tennene. 

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse: