Angi søkeord

Munnhelse

Munnhelse

Regelmessige tannlegebesøk gjør at du kan få tips og hjelp til å vedlikeholde god munnhelse.

Annonse:

Implantat 

Tannimplantater er små titanskruer som opereres inn i kjevebenet. Skruene erstatter tannroten som mangler. Et mellomstykke, også kjent som distanse, festes på skruene og stikker så vidt opp fra tannkjøttet. Nye kunstige tenner, krone eller bro, skrues deretter fast på distansen. Tannimplantater kan stort sett tilbys alle som må erstatte manglende tenner. Det er dog visse begrensninger og omstendighetene krever at hver pasient vurderes individuelt. Det kan være nødvendig med implantat hvis man er tannløs og protesen ikke passer godt, eller om man har en tann som har falt ut og man sitter igjen med et hull i munnen.

Å skjære eller presse tenner 

Skjæring, eller gnissing, av tennene betyr at tennene i underkjeven gnis mot de i overkjeven. Da oppstår det gjerne en gnisselyd. Det er først og fremst i søvne at vi skjærer tenner. Omlag en av ti skjærer tenner om natten. Det kan føre til kronisk tretthet pga. dårligere søvnkvalitet. Det hender at barn i 5-7 års alderen skjærer tenner. Det er trolig en normal funksjon som kan ha betydning for stifting av tennene, og kjevenes vekst. Når barnet har fått seksårstenner stopper det som regel opp. Noen ganger kan en bittskinne avlaste kjeven og redusere symptomer. 

Tannpressing vil si å presse eller knuge kjevene hardt sammen. Man kan presse tenner både i våken tilstand og når man sover. Tannpressing på dagtid forekommer for det meste på grunn av stress. Det er vanskeligere å forklare hvorfor man presser tennene når man sover. Det antas at årsaken kan være en søvnforstyrrelse. Faktorer som personlighet, stress, alkohol, endel sykdommer og medikamenter har bare en indirekte betydning ved at de kan påvirke søvnkvaliteten.

Tannstein

Tannstein er forkalket avleiring på tennene som blir dannet ved at plakk(tannbelegg) blir liggende på tennene. Denne typen tannstein kalles spyttsteinen, er lys i fargen og kan formes i løpet av 2-3 dager. Det er vanlig at spyttstein dannes bak fortennene i underkjeven. En annen type tannstein – serumstein – dannes under tannkjøttet og kan diagnostiseres hos tannlegen. Serumstein oppstår ved tannkjøttbetennelse, er hard og svart i fargen. Det er viktig at tannstein fjernes i tide fordi det kan føre til tannkjøttbetennelse, som igjen gjør at man kan miste tenner. Oppretthold god munnhygiene ved å bruke bakteriedrepende munnvann. Enkelte kosttilskudd har vist seg å kunne eliminere plakk og tannstein.

Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse: