Angi søkeord

Kronisk utmattelsessyndrom

Kronisk utmattelsessyndrom

Myalgisk Encefalomyelitt eller Myalgisk Encefalopati (ME), på folkemunne ofte kalt kronisk utmattelsessyndrom, er en nevrologisk lidelse som er kjennetegnet ved langvarig utmattelse etter aktivitet og en rekke andre symptomer. Sykdommen begynner vanligvis i forbindelse med en infeksjon. 

Annonse:

Det sentrale nervesystemet blir påvirket, likeledes immun-og hormonsystemet. Dette kan forklare hvorfor det kan oppstå symptomer som influensafølelse, feber, muskel- og leddsmerter, hodepine, svimmelhet, hukommelses- og konsentrasjonsproblemer. Sykdommen kalles også Chronic Fatigue and Immune Dysfunction Syndrome (CFS) eller Chronic Fatigue and Immune Dysfunction Syndrome (CFIDS).

Det er mange fordommer og myter knyttet til sykdommen. En av dem er at dette er en “motediagnose” som først og fremst rammer middelaldrende kvinner, en annen at det er en psykososial eller psykosomatisk sykdom. Dette er ikke riktig. ME / CFS er en nevrologisk sykdom som rammer menn, kvinner og barn i alle folkegrupper og sosiale lag. Sykdommen må heller ikke forveksles med generell kronisk tretthet, som kan forårsakes av andre problemer som utbrenthet, utmattelse, depresjon eller søvnvansker.

Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse: