Angi søkeord

En god natts søvn – noen tips

En god natts søvn – noen tips

Mange har problemer med å få til de gode søvnrutinene som betyr så mye for oss mennesker. Det er viktig for helsa at vi får den søvnen vi trenger. Her får du noen tips som gjør at du slipper å ligge søvnløs om natten.

Annonse:

 

I de lyse sommermånedene venner vi oss til å være lenger oppe og sove mindre. Det beror dels på at vi vil nyte sommerkveldene, dels av at vi har ferie. 

Når vi vender tilbake til hverdagen, trenger vi likevel vår vanlige nattesøvn, derfor er det ekstra viktig å få nok søvn for å lade batteriene til neste dag.

Stå opp en halvtime før 

Marie Söderström er psykolog ved Karolinska Institutet. Hun forteller at ved å stå opp en halvtime tidligere enn vanlig, første uken etter ferien, vil rett og slett gjøre deg trøttere om kvelden. I følge Söderström er det ikke er noe poeng i å legge seg tidligere. Faren er da at en bare blir liggende søvnløs. Å stå opp tidligere gir større sjanse for å bli naturlig trøtt om kvelden.

Hjernen tar hånd om seg selv

Når du sover, slapper hjernen av og tar hånd om seg selv og kroppen din. Derfor er det så viktig at du får den søvnen du trenger, sier søvnforsker Torbjörn Åkerstedt.

Videre påpeker han at søvnmangel leder til at hjernen mister kontroll over hva den holder på med. Det kan føre til at vi ved søvnmangel opplever å føle oss skrantende og spesielt emosjonelle.

I følge Åkerstedt trenger personer i 20-årsalderen omtrent 8,5 timers søvn. Personer i 50-årsalderen trenger rundt 6,5 timers søvn. Dette er antall timer med søvn per natt som trengs for å gi en god og gjenoppbyggende søvn.

Noen tips på veien

Blant de vanligste årsakene til søvnmangel er stress og arbeid/studier.

De senere årene har andre faktorer seilt opp som for eksempel bruk av mobil, sosiale medier og muligheten for å se TV på PC-en i sengen. Blant eldre mennesker er søvnmangel vanlig på grunn av sykdom.

Søvnforsker Torbjörn Åkerstedts sju råd for en god søvn 

Med sin lange erfaring innen søvnforskning har Torbjörn Åkerstedt hentet frem noen råd for deg som ligger søvnløs om nettene. 

  1. Sørg for at det er mørkt, stille og kjølig på soverommet. Idealtemperaturen er 14-18 grader. 
  2. Skaff deg en god og komfortabel seng.
  3. Unngå kaffe, te, leskedrikker, energidrikker og alkohol minst seks timer før du går til sengs.
  4. Spis godt om kvelden. Er du sulten, påvirker det søvnen.
  5. Sett av tid til å roe deg ned før du går og legger deg.
  6. Gå ikke til sengs uten å være søvnig. Er du ikke søvnig, stå opp og gjør noe til du kjenner deg trøtt.
  7. Sørg for rutiner når du skal legge deg.
Annonse:

Denne artikkelen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse: