Angi søkeord

Èn av seks nordmenn mellom 30 og 65 år opplever søvnapné.

Èn av seks nordmenn mellom 30 og 65 år opplever søvnapné.

Søvnapné – en skjult epidemi

Mange lider av søvnapné uten å vite om det. Dette vet Lia som har sykdommen og som sovnet bak rattet. Hun hadde heldigvis englevakt. 

Annonse:

Det tok flere år før Lia, i dag 69 år, fikk hjelp for sin søvnapné. Utmattelsen hun hadde kjent en stund havnet i skyggen av viktigere saker; som å ta vare på sin ektemann som ble rammet av kreft i 2001 og sovnet inn året etterpå. 

– Første tenkte jeg at trøttheten skyldes overgangsalderen og senere var det jo noen tunge år når min mann ble syk og døde. Det er lett å skylde på det ene og det andre. 

Når trøttheten vedvarte byttet Lia til en mindre stressende jobb og gikk til og med ned i stilling, uten at dette gav effekt. Blodtrykket fortsatte å være høyt. 

– Ettersom jeg var enke og bodde alene kunne jeg ikke vite om jeg snorket. Tilslutt spurte jeg min lege om søvnapné kunne være problemet. Etter noe tvil ble jeg henvist til utredning. 

Etter søvnapné utredningen var det klart at Lia hadde alvorlig søvnapné med rundt 33 pustestopp per time. Mens hun ventet på å få en CPAP, som begrenser pustestoppene, fortsatte Lia livet som vanlig. 

Sovnet ved rattet 

Lia var på vei til sitt landsted sitt og hadde nylig tatt en pause når hun, i 100 kilometer i timen, plutselig kjørte rett inn i midtrabatten.

– Jeg veltet rundt med bilen som ble totalskadd. Jeg husker at jeg håpet bilen skulle stoppe rett vei slik at jeg kunne komme meg ut av bilen. Da jeg skulle ringe nødtelefonen, så jeg en ambulanse og tenkte – de var virkelig raske. Jeg innså at jeg hadde hatt englevakt!

Ambulansen hadde akkurat levert noen på sykehuset, da føreren så ulykkesstedet, og derfor raskt kunne hjelpe Lia til sykehuset. 

– Jeg ble liggende på sykehuset natten over og fikk en svært god og profesjonell behandling. Sjokket gjorde at jeg først etter noen dager virkelig forstod at jeg hadde overlevd en bilulykke, og kun måtte sy syv sting i underarmen. 

Lia kunne ikke forklare hvordan dette kunne skje, men antagelig hadde hun sovnet bak rattet. Etter denne hendelsen fortale Lia om ulykken til de legene hun tidligere hadde truffet. For henne føles det viktig å informere om søvnapné og de risikoene dette kan medføre. 

– Jeg vil ikke at noen skal bli utsatt for en ulykke grunnet søvnapné og kanskje ikke er like heldig som meg. 

I dag bruker Lia CPAP grunnet helsen. Det har ikke vært enkelt å venne seg til å sove med apparatet om natten, men det finnes ikke andre valg, mener hun. 

– Jeg vil jo leve og ha det bra og da må man gjøre det man må gjøre! 

Lias tips

  • Be din partner sjekke om du snorker og om du har pustestopp. 
  • Be om å få en søvnutredning ved mistanke om søvnapné. 

5 råd: Forbedre din søvnapné/begrense snorkingen

  • Gå ned i vekt. Å gå ned i vekt hvis man er overvektig er kanskje det viktigste tiltaket for å minske søvnapné problemene, samt å forebygge problemet. 
  • Unngå alkohol. Alkohol gjør at musklene i svelget slapper av, hvilket gjør at svelget blir trangere enn normalt. Alkohol kan derfor både være en grunn til og forverre snorking. 
  • Slutt å røyke. Røykere får ofte trangere ganger i nesen og i svelget grunnet oppsvulmede slimhinner og økt slimdannelse. 
  • Lær deg å sove på siden. Både snorking og pustestopp forverres når man sover på ryggen. 
  • Hold luftveiene åpne. Å puste gjennom nesen når man sover er bedre enn å puste gjennom munnen. I noen butikker og på apotek kan man kjøpe en myk plastskinne som hjelper å lette luftens vei gjennom neseborene. Snorkeplaster er en annen variant som og prøver å holde neseborene åpne. For å unngå å puste gjennom munnen kan man og prøve å feste en liten, hudvennlig teip loddrett over leppene (smør en glatt krem på leppene for å gjøre det lettere å fjerne teipen om morgen).

Søvnapné er en folkesykdom

Rundt en halv million svensker antas å lide av folkesykdommen søvnapne, altså ufrivillige pustestopp under søvn. Det finnes sannsynligvis store mørketall når det kommer til hvor mange som faktisk er rammet uten å vite det. Søvnapné kan føre til et stort antall alvorlige følgesykdommer slik som høyt blodtrykk, hjerte-kar sykdommer, slag, diabetes og depresjon. En med søvnapné er en like stor trafikkrisiko som en beruset person. Studier viser at en person med søvnapné har syv ganger så stor risiko som en vanlig person for å havne i en bilulykke.

Fakta søvnapné

Søvnapné = ufrivillige pustestopp under søvn, ofte forbundet med kraftig snorking. Dette skyldes at luftveiene midlertidig blokkeres. CPAP-behandling er den mest effektive behandlingen av middels til vanskelig søvnapné. CPAP – utstyret trykker inn luft via en maske og på denne måten åpner luftveien.

Faresignaler 

  • Lett for å sovne hvis man ikke er aktiv.
  • Langvarig ”unormal” trøtthet.
  • Gjentatte oppvekninger, hyppige toalettbesøk, mareritt og nattsvette.   
  • Hodepine, konsentrasjonsproblemer og irritasjon. 
Annonse:

Denne sykdommen handler om:

Les også

Annonse:
Annonse:
Annonse: